Brunei ziet ondanks internationale druk niet af van steniging homo's

Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei.
EPA Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei.
Brunei blijft achter de invoering van de doodstraf voor homoseksuelen staan. In een brief aan het Europees Parlement verdedigt het Aziatische land de wens van het land, zijn traditionele waarden en familiewaarden en roept het - ironisch genoeg - op tot “tolerantie, respect en begrip", citeert de Britse krant The Guardian.

Het kleine sultanaat voerde op 3 april strengere straffen op basis van de sharia-wetgeving in, die wereldwijd op veel kritiek konden rekenen. Die maken het mogelijk de doodstraf op te leggen voor delicten als overspel, het beledigen van de profeet Mohammed en seks tussen homoseksuelen.

Volgens het sultanaat zal de straf door steniging maar zelden voorkomen, omdat twee mannen van “hoge morele autoriteit en vroomheid” nodig zijn als getuigen. Brunei heeft het EU-parlement opgeroepen het bevriezen van de tegoeden, de visa-beperkingen en de zwarte lijst van hotels die eigendom zijn van het sultanaat te heroverwegen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Norbert Bauwens

    Een vrouw heeft 4 mannelijke getuigen nodig om te bewijzen dat ze verkracht is. Om een koppel homo's te betrappen moeten er twee mannen van “hoge morele autoriteit en vroomheid” zijn als getuigen. Ik weet niet welke hoge morele waarden dat zijn maar ik noem die getuigen "gluurders".

  • Ludovic De Beuckeleer

    zolang ze die wetten niet intrekken blijven we dat land boycotten. geen visums meer voor de inwoners van zulke landen om naar de EU te komen , en het bevriezen van de tegoeden.

  • Marc Haaren

    Mensen toch, blijf daar dan gewoon weg hé