Brug van half miljard euro over Congostroom moet Brazzaville met Kinshasa verbinden

De Congostroom tussen Brazzaville en Kinshasa.
AP De Congostroom tussen Brazzaville en Kinshasa.
Een 550 miljoen dollar (480 miljoen euro) dure tolbrug over de Congostroom moet voor het eerst Brazzaville met Kinshasa verbinden. 

Een akkoord hierover is door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en de regeringen van Cong en Congo-Brazzaville ondertekend in de marge van een investeerdersontmoeting in Zuid-Afrika. De Afrikaanse Ontwikkelingsbank zal instaan voor de financiering van het project, zo heeft ze bekendgemaakt.

De brug moet zowat 1.600 meter lang worden en plaats bieden aan een viervaksweg, een spoorlijn en een voetgangersgedeelte. Aan beide zijden zullen nieuwe grensovergangen komen.

Tot vandaag zijn de dichtst bij elkaar liggende hoofdsteden ter wereld enkel via een veerboot met elkaar verbonden. Brazzaville telt naar schatting 1,8 miljoen inwoners, Kinshasa minstens 12 miljoen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mieke jansens

  zolang die landen het geld verkeerd gebruiken is het dweilen met de kraan open ...klinkt bekend in de oren...

 • Bruno willems

  En daar gaat ons ontwikkelingsgeld naartoe

 • jean-marie séneque

  Ik heb die veerboot tussen Brazzaville en Kinshasa in de vroege jaren 90 twee keer genomen. Dat was een belevenis zenne, amai, maar ik heb er goede herinneringen aan, al was het daar behoorlijk onveilig voor een blanke toerist. Ik zou het nu niet zo gauw meer doen, maar destijds was ik veel jonger en onverschrokken. Tja. Toch blij dat ik dat soort onzin heb meegemaakt, mooie verhalen voor bij het haardvuur.

 • Juliaan Van Reeth

  @Veerle Leeuwerck: Niet "voor" de armoede maar "tegen" de armoede. Maar dit terzijde. Beter zouden ze dit geld gebruiken om de wegeninfrastrucuur (auto- en spoorwegen) te verbeteren. Dat zou niet alleen de economie ten goede komen maar ook de gezongheidszorg en het onderwijs. Zorg voor een goed openbaar vervoer zodat kinderen niet mijlenver naar school moeten lopen. Dat zijn de basisbehoeften voor een moderne en toekomstgerichte samenleving.

 • Veerle Leeuwerck

  Gebruik het toch voor de armoede in jullie land!