Brown belooft onderzoek naar interventie in Irak

UNKNOWN

De Britse premier Gordon Brown heeft beloofd een onderzoek te openen naar de militaire interventie in Irak en de gevolgen daarvan om er "alle mogelijke lessen uit te trekken". Dat meldt de Britse krant The Independent vandaag. In Irak zijn zowat 4.100 Britse militairen ontplooid.

Brown erkende dat er fouten waren begaan in de organisatie na de oorlog. Toch vindt hij dat er geen onderzoek gevoerd kan worden zolang de toestand op het terrein "fragiel" blijft. In een brief aan Sunder Katwala, hoofd van een comité van experten verbonden met Labour, bevestigt de premier dat het "nodig is alle mogelijke lessen uit de militaire actie in Irak en zijn nasleep te trekken".

"In weerwil van de geregistreerde vorderingen inzake veiligheid, economie en politiek, blijft de situatie (in Irak) broos en zou die makkelijk kunnen keren. In deze kritieke periode is het essentieel dat de (Britse) regering haar aandacht niet afwendt", schrijft Brown.

Uit een peiling van televisiezender Channel 4 blijkt dat twee derde van de Irakezen wil dat de buitenlandse troepen het land verlaten. De peiling gebeurde naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de invasie in Irak door de coalitie onder leiding van de VS. (afp/sps)