Broer van Fethullah Gülen krijgt tien jaar cel in Turkije

Fethullah Gülen, fel tegenstander van Erdogan en diens conservatief-islamitische AKP.
afp Fethullah Gülen, fel tegenstander van Erdogan en diens conservatief-islamitische AKP.
De broer van Fethullah Gülen, de in de VS verblijvende prediker die volgens Ankara achter de mislukte staatsgreep van juli 2016 zit, heeft van de rechtbank in Izmir tien jaar en zes maanden cel gekregen wegens lidmaatschap van een gewapende terreurgroep. Dat meldt het staatspersagentschap Anadolu.

Kutbettin Gülen werd in 2016 opgepakt in een woning van zijn familie in Izmir, aan de Egeïsche Zee. De broer van Fethullah Gülen werd ervan beschuldigd lid te zijn van een gewapende terroristische organisatie. Volgens de Turkse overheid heeft hij mee opgehitst tot de mislukte staatsgreep. Bij die putsch kwamen 270 mensen om, duizenden anderen raakten gewond.

Fethullah Gülen is vijand nummer één van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij leeft sinds 1999 in ballingschap in de Verenigde Staten. Ankara bestempelt hem als het brein achter de coup en heeft Washington de voorbije weken nog meermaals om zijn uitlevering gevraagd. 

Gülen ontkent de aantijgingen en zegt vanuit de VS een vreedzame organisatie te leiden. De aanhangers van Gülen zijn in Turkije inmiddels het voorwerp van een ongeziene zuiveringsoperatie. Sinds de coup zijn al meer dan 30.000 mensen uit de media, het leger, de magistratuur en het onderwijs opgepakt.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  In dictaturen wordt men opgesloten als men er simpel weg een andere mening op na houdt dan de dictator ; maar gewoon verwand zijn met is ook al genoeg.

 • Christine Laevers

  Ik weet nog altijd niet wie die coup heeft georganiseerd of geënsceneerd. Wreed bizar dat geen kat het weet.

 • frans Venloo

  Ongelooflijk maar waar , Nu zal de EU eens scherp reageren en een spoedvergadering beleggen om eens lekker te eten .

 • Jef Heffens

  Güllen is even integristisch als Erdogan en zijn organisatie is een reëel gevaar voor Europa.

 • mike milan

  Hij zal wel een eerlijk proces gekregen hebben...D