Britten wisselen van kamp: meer dan 100 kiesdistricten van Leave naar Remain

Brexit-kunstwerk van Banksy
EPA Brexit-kunstwerk van Banksy
De Britse kiezer is van gedacht veranderd over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat blijkt uit een grootschalige statistische analyse van enquêteresultaten. Kiezers in meer dan 100 districten die bij het referendum voor de brexit hadden gestemd zijn er nu tegen. Dat impliceert dat het Lagerhuis nu meer remainers dan brexit-voorstanders vertegenwoordigt.

De studie die werd besteld door de antibrexitverening Best for Britain en de antiracistische groep Hope not Hate onderzocht de kiesdistricten achter 632 van de 650 zetels in het Britse Lagerhuis - vergelijkbaar met de Kamer in België - in Engeland, Schotland en Wales. 

Uit de studie blijkt dat 112 zetels nu kiezers vertegenwoordigen die in de EU willen blijven die bij het referendum nog voor een vertrek hadden gestemd. Vooral kiezers van de Labourpartij zijn van gedacht veranderd. Dat betekent dat de opvallendste verschuivingen zich in het noorden van Engeland en Wales hebben voorgedaan, waar Labour het sterkst is.

Als de studie klopt, zijn nu 341 kiesdistricten pro-Remain en 288 districten pro-Leave, telkens goed voor 1 zetel in het Lagerhuis. Bij het referendum waren dat er respectievelijk 229 en 403. 

"Onze data tonen duidelijk een verschuiving in de publieke opinie tegen de brexit en een groeiende onzekerheid en nervositeit onder de mensen over hoe de uittrede hen en hun families zal raken. Dit kan niet worden genegeerd", zegt Nick Lowles van Hope not Hate.  

De resultaten moeten volgens Remain-voorstanders de politici overtuigen de brexit weer op tafel te leggen. "Dit baanbrekende onderzoek toont aan dat een brexit niet onoverkomelijk is", zegt Eloise Rodd van Best for Britain. 
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jimi Cortez

  Statistische Analyse?' net zoals enquêtes totaal onbetrouwbaar.

 • Jozef Schrijnen

  Laat jullie toch niks wijsmaken.

 • Guido Delrio

  Nogmaals het bewijs dat een referendum het domste is dat je kunt bedenken. Ja of neen stemmen zonder degelijke correcte informatie, en de gevolgen. Idem in Cata. 4800 bedrijven zijn daar weg. Freixenet verkocht aan Duitse groep. Duizenden banen weg. En dan bleiten. Wirr haben dass gewust ...

 • Leo Marien

  Mensen roepen dat de politiek te veel kost, wel nu gaat het pas geld kosten. Alles waar de EU voor staat willen zowel de EU leden als de UK terug. Open grenzen, geen douane, geen wisselkoersen. Dit alles en duizenden andere wetten moeten opnieuw onderhandeld en gecontroleerd worden en dat kost bergen geld. We leven niet meer in 1800, de wereld is geëvolueerd en maar goed ook.

 • Ilse Braet

  indien nu toch een remain voor handen ligt, wie zal dan alle kosten betalen voor de vele massa vergaderingen van die dure 'hooggeplaatste heren en dames' in het Europees parlement??? Brexit gestemd, eruit! Hadden ze maar weer eens niet tegendraads moeten zijn en beter nagedacht. Jammer maar helaas, geen terugkeer mogelijk maken!