Britten willen grenscontroles instellen voor goederen uit de EU

Een vrouw zwaait met de Britse vlag in Londen.
REUTERS Een vrouw zwaait met de Britse vlag in Londen.
Het Verenigd Koninkrijk wil na de brexit-overgangsperiode dit jaar grenscontroles instellen op goederen die vanuit de Europese Unie worden ingevoerd. Dat heeft de Britse minister Michael Gove gezegd, die onder meer belast is met de speciale taak om voorzorgsmaatregelen bij een eventuele no-dealbrexit te coördineren.

De Britten zijn nog tot eind dit jaar aan Europese regels gebonden. In de overgangsperiode die sinds de brexit op 31 januari is aangebroken, is het aan Britse en Europese onderhandelaars om tot een handelsakkoord te komen. De EU is voor de Britten de grootste handelspartner.

Volgens Gove zal het Verenigd Koninkrijk buiten de interne markt en buiten de douane-unie vallen. "Dus zullen we klaar moeten zijn voor douaneprocedures en de wettelijke controles die onvermijdelijk volgen", zo zei hij in een toespraak op maandag. Hij gaf ook aan dat bedrijven die handel drijven met de brexit zich moeten verwachten aan "aanzienlijke veranderingen".

Plannen om de goederenstroom bij een no-dealbrexit te vereenvoudigen worden volgens Gove niet uitgevoerd. Volgens hem hebben bedrijven genoeg tijd om zich aan te passen aan de veranderingen. Hij waarschuwde dat er controles zullen zijn op voedsel en dierlijke producten, en ook alle andere ingevoerde producten zullen veiligheidscertificaten nodig hebben en zullen moeten worden aangegeven bij de douane.

De verklaringen van Gove zijn volgens The Guardian de eerste officiële bevestiging dat de overheid na de brexit handelsbarrières zal instellen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.