Britten werken aan VN-resolutie Srebrenica

16 juli 1995: Bosnisch-Servische troepen rijden door een verlaten Srebrenica. Een paar dagen eerder, op 11 juli 1995, namen de troepen van generaal Ratko Mladic de 'veilige' enclave Srebrenica in. Nederlandse VN-Blauwhelmen stonden machteloos toen moslimmannen werden gescheiden van vrouwen en kinderen. Bij moordpartijen zijn in de dagen erna naar schatting 8.000 moslimmannen -en jongens om het leven gekomen.
EPA 16 juli 1995: Bosnisch-Servische troepen rijden door een verlaten Srebrenica. Een paar dagen eerder, op 11 juli 1995, namen de troepen van generaal Ratko Mladic de 'veilige' enclave Srebrenica in. Nederlandse VN-Blauwhelmen stonden machteloos toen moslimmannen werden gescheiden van vrouwen en kinderen. Bij moordpartijen zijn in de dagen erna naar schatting 8.000 moslimmannen -en jongens om het leven gekomen.
Groot-Brittannië werkt aan een resolutie over het bloedbad in Srebrenica die zij aan de VN-Veiligheidsraad wil voorleggen. Dat kan de druk op Servië verhogen om het bloedbad als genocide te erkennen. Dat heeft de Britse ambassadeur in Bosnië, Edward Ferguson, dinsdag in een verklaring laten weten.

Op 11 juli is het twintig jaar geleden dat de Bosnische Serviërs de door Nederlandse militairen beschermde moslimenclave Srebrenica in het oosten van Bosnië-Herzegovina innamen. In de dagen erna vermoordden zij 8.000 moslimmannen en -jongens. Met de resolutie willen de Britten niet alleen eer bewijzen aan de slachtoffers, maar ook de verzoening tussen de bevolkingsgroepen in Bosnië-Herzegovina stimuleren.

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft uitgesproken dat de moordpartij - de bloedigste sinds de val van het naziregime op Europees grondgebied - een genocide was. De Bosnische Serviërs bestrijden die uitspraak. Servië vermijdt het woord angstvallig. Toen het land in 2010 naar nauwere betrekkingen met het Westen streefde, veroordeelde het de moordpartij zonder die een genocide te noemen. Volgens Ferguson wordt over de exacte inhoud van de resolutie nog overlegd.

Een resolutie van de Veiligheidsraad is bindend. Groot-Brittannië behoort met de Verenigde Staten, Rusland, China en Frankrijk tot de landen die een vetorecht hebben.

Video: Ratko Mladic leest na de inname van Srebrenica de Nederlandse VN-commandant Karremans de les.

175 opgegraven stoffelijke overschotten worden officieel begraven. Foto: 11 juli 2014.
EPA 175 opgegraven stoffelijke overschotten worden officieel begraven. Foto: 11 juli 2014.