Britten maken zich zorgen: 57 procent wil in de EU blijven

REUTERS
In Groot-Brittannië lijkt het enthousiasme voor het verlaten van de Europese Unie als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Iets meer dan een derde van de Britten (35 procent) staat nog achter de brexit, 57 procent wil in de EU blijven, zo meldt zakenwebsite Business Insider op basis van een onderzoek van European Social Survey.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In 2018 wilde nog precies de helft van de Britten in de EU blijven. Een verklaring voor de daling wordt niet gegeven. Wel wijst Business Insider erop dat de Britse economie een behoorlijke klap moet incasseren door de coronacrisis, die in het land harder heeft toegeslagen dan in t al van andere Europese landen.

Het is inmiddels al vier jaar geleden dat in het Britse referendum werd beslist om de EU te verlaten. Sinds 31 januari maakt het Verenigd Koninkrijk officieel geen deel meer uit van de Europese Unie. Tot eind van dit jaar geldt nog een overgangsperiode, waarin wordt onderhandeld over de toekomstige relatie. Over de 'scheidingsvoorwaarden' was al overeenstemming. 

En ondanks de onvrede van vele Britten blijft de kans klein dat de Britten toch weer deel zullen gaan uitmaken van de EU. De regering-Johnson houdt stug vol dat de overgangsperiode niet zal worden verlengd, ongeacht of er afspraken op tafel liggen of niet. En ook voor oppositiepartij Labour is terugkeer naar de EU ook geen beleidsdoel.

“Leren leven met de gevolgen” 

De Britten moeten “leven met de gevolgen” van de beslissing van premier Boris Johnson om na de brexit geen nauwe banden te onderhouden met de Europese Unie (EU) zei ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel

“Het zou natuurlijk in het belang van de Britten en alle Europese lidstaten zijn als er een ordelijk vertrek wordt bereikt”, zei Merkel. “Maar dat kan pas gebeuren als dat is wat beide partijen willen.”

Als de regering van Johnson zelf zijn relatie met de Europese Unie wil definiëren, zal het resultaat volgens Merkel een minder nauw verbonden economie zou zijn. De bondskanselier vindt dat de EU-lidstaten moeten afstappen van het idee dat het aan hen is om te bepalen wat de Britten moeten willen. “Het is aan Groot-Brittannië om dat te bepalen, en wij, de EU27, zullen daarop gepast reageren”, voegde ze toe.