Britten kibbelen over brexitpostzegel

Boris Johnson
REUTERS Boris Johnson
Moet de Royal Mail een speciale postzegel uitbrengen om het Britse vertrek uit de Europese Unie te vieren? Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson vindt van wel, zijn collega die bevoegd is voor de postdiensten vreest echter dat zo'n zegel "verdeeldheid" zal zaaien. 

Over het Kanaal woedt al een tijdje een debat over de weigering van de Britse postdiensten om een postzegel uit te brengen naar aanleiding van brexit. Die zou in maart 2019 moeten verschijnen. De tabloid The Sun lanceerde een campagne om de Royal Mail op andere gedachten te brengen en krijgt daarbij nu een steuntje van minister Johnson. "Het vertrek uit de Europese Unie wordt een monumentaal moment in de Britse geschiedenis. Laat ons dus een herdenkingspostzegel uitbrengen die de hele wereld toont 'that we've got Brexit licked' (we hebben brexit geflikt, nvdr)", zo verklaarde de man in de krant. 

Johnson was één van de boegbeelden van de brexit-campagne. Na het referendum van juni 2016 trad de conservatief toe tot de regering van Theresa May en sindsdien liet hij zich al meermaals opmerken met brexitstandpunten die buiten de lijntjes van het officiële regeringsbeleid kleuren. 

Ook in het postzegeldilemma zijn de regeringsviolen nog niet helemaal gestemd. Staatssecretaris voor de Postdiensten Margot James staat immers achter de beslissing van de Royal Mail. "De Royal Mail heeft geen plannen om zo'n zegels te produceren en ik ga ook niet tussenbeide komen", reageerde ze in The Sun.
Volgens James zou zo'n herdenkingspostzegel "verdeeldheid" kunnen brengen. Dat was volgens haar niet het geval in 1973, toen de Britten toetraden tot de Europese Economische Gemeenschap, een gebeurtenis die de Royal Mail toen in de bloemetjes zette met ... een herdenkingspostzegel.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jefke Stroop

  Postzegel om Brexit te vieren! Boris is toch een grapjas, een echte stand-up comedian.

 • Hugo Huybrechts

  Ik denk dat het VK wel andere problemen zal hebben door de Brexit dan een discussie over een postzegel. Als je bedenkt dat nu méér dan 50% van de bevolking tégen de Brexit is (bron: o.a. HLN), kan je wel van een verdeeld land spreken. En of ze er economisch beter af mee zullen zijn durf ik betwijfelen. Maar goed, we zijn ze kwijt, ze lagen toch altijd dwars over alles en nog wat.

 • Peter Buyck

  Toch idioot voor woorden... Mr Brexit aka Nigel Farage weet al niet meer waar kruipen van schaamte en zijn makkers zouden de brexit vieren?

 • Frederik Janssens

  Misschien beter wachten tot de brexit een feit is voor ze zulke plannen maken.

 • Marc Casier

  Binnen 20 jaar doen ze terug hun aanvraag om erbij te horen! Als het al zo lang zal duren!