Britten herzien regels diplomatieke immuniteit nadat vrouw van Amerikaanse diplomaat tiener doodreed en vluchtte

AFP
Groot-Brittannië wil de regels herzien die de diplomatieke immuniteit regelen voor Amerikaans personeel op een luchtmachtbasis. De stap komt nadat een man op zijn motor in botsing was gekomen met een auto waarin de vrouw van een Amerikaanse diplomaat reed.

Harry Dunn (19) kwam in augustus om het leven bij RAF Croughton, een basis in het Engelse graafschap Northamptonshire, gebruikt door het Amerikaanse leger. De Amerikaanse automobiliste Anne Sacoolas verliet Groot-Brittannië na de fatale crash.

"Ik heb al opdracht gegeven tot een evaluatie van de immuniteitsregelingen voor Amerikaans personeel en hun families in Croughton," zei minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab maandag in het parlement.

Charlotte Charles en Bruce Charles, ouders van de 19-jarige Harry Dunn.
AP Charlotte Charles en Bruce Charles, ouders van de 19-jarige Harry Dunn.

"Zoals deze zaak heeft aangetoond, geloof ik niet dat de huidige regelingen kloppen en ik zal bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat die bij Croughton niet opnieuw op deze manier kunnen worden gebruikt." De regering was door de Verenigde Staten gewaarschuwd dat Sacoolas Groot-Brittannië zou verlaten, zei Raab ook.

De Britse premier Boris Johnson had er bij president Donald Trump op aangedrongen een besluit te heroverwegen om Sacoolas diplomatieke immuniteit te gunnen om het land te kunnen verlaten.

Britse agenten zullen in de VS de vrouw van de diplomaat verhoren. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Vandriessche

  Bij misdrijven zou er gewoon geen immuniteit mogen bestaan, wat is dat voor zever zeg! Iemand dood rijden, vluchtmisdrijf en naar eigen land vluchten onder het mom van diplomatieke immuniteit, gewoon te gek voor woorden! Alles wat betreft de diplomatieke job kan immuniteit hebben, maar zeker geen misdrijven , ook al zijn het zelfs gewone verkeersboetes!

 • frans Venloo

  Britten zijn beter dan hier . Hier gaat dit gewoon de vuilbak in en iedereen zwijgt

 • Lieven Cleymans

  Begin al met het aantal CD nummerplaten te beperken. Waarom moeten secretaresses, vrouw, tuinman en ook een CD-nummerplaat hebben.

 • Ron van der Sneppen

  Absurde realiteit, diplomatieke immuniteit? Dat ze deze dames en heren een immuniteit geven in het belang van hun job, ok. Maar immuniteit als je dronken rijdt, een ongeval veroorzaakt, een verkeersovertreding begaat, of nog erger een crimineel feit pleegt, gaat er over. In mijn ogen heeft deze vrouw vluchtmisdrijf gepleegd en zou door de VS dan ook uitgelegd moeten worden, zodat gerechtigheid geschied.