Britten blijven toch langer in Irak

UNKNOWN

De Britse regering kan haar belofte over het terugtrekken van troepen uit Irak waarschijnlijk niet waarmaken. In oktober beloofde premier Gordon Brown dat het aantal Britten in Irak medio mei zou zijn teruggebracht tot 2500 - als de omstandigheden ter plaatse dat zouden toelaten. Vandaag liet het Britse ministerie van defensie weten te hopen dat in de komende maanden militairen zullen kunnen worden teruggetrokken, maar dat over aantallen en een tijdschema niets met zekerheid kan worden gezegd.

Stijgende kosten
De defensiecommissie van het Britse Lagerhuis maakte gisteren bekend dat de uitgaven voor de Britse oorlogsinspanningen in Irak en Afghanistan in het huidige fiscale jaar tegen de 3,3 miljard pond (4,3 miljoen euro) zullen bedragen. Dat is een stijging van 94 procent ten opzichte van het vorige jaar. De stijgende kosten voor de oorlogen hebben volgens het ministerie te maken met noodzakelijke aanpassingen aan veranderende dreigingen.

Afghanistan
Het aantal Britten in Irak is de afgelopen twee jaar teruggebracht van 7200 tot 4100. In Afghanistan zijn in dezelfde periode juist meer militairen gestationeerd: in 2006 waren er vijfduizend Britten in Afghanistan, dit jaar zullen dat er 7800 zijn. In Irak zijn sinds de invasie van maart 2003 175 Britten omgekomen. In Afghanistan sneuvelden sinds de invasie van oktober 2001 89 Britten. (novum/gb)