Britten beschuldigen twee Russen van vergiftiging ex-spion Skripal - Premier May: "Het zijn officieren van militaire inlichtingendienst"

Petrov en Boshirov werden gefilmd door bewakingsbeelden aan het station van Salisbury.
AFP Petrov en Boshirov werden gefilmd door bewakingsbeelden aan het station van Salisbury.
De Britse politie heeft een aanhoudingsbevel gelanceerd tegen twee Russen in de zaak van de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Het gaat om Aleksander Petrov en Ruslan Boshirov. De politie vermoedt dat het om valse namen gaat. Hun leeftijd wordt op veertig jaar geschat. Volgens premier Theresa May zijn de twee Russische militaire inlichtingenofficieren. Het VK vraagt nu ook om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad.

Volgens May is duidelijk dat de Britse regering kort na de aanslag terecht Rusland de schuld gaf. De operatie is niet alleen goedgekeurd door de leiding van de militaire inlichtingendienst GRU, maar ook door hogere functionarissen binnen de Russische staat, aldus May. "De GRU is een strak gedisciplineerde organisatie met een goed uitgewerkte commandolijn. Dit was dus niet het werk van mensen die op eigen houtje handelden", klinkt het. Ze noemde de acties van de GRU een "bedreiging voor al onze bondgenoten en al onze burgers".

Volgens het openbaar ministerie is er voldoende bewijs om de twee Russen in verdenking te stellen. Ze worden onder meer verdacht van samenzwering met het oog op moord en van moordpoging op Sergej en Joelia Skripal en op Nick Bailey, een van de politieagenten die eerste zorgen toediende toen de Skripals in maart bewusteloos werden aangetroffen. Hij werd na de interventie ziek. 
De Britten hebben Interpol verwittigd en een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. 

Daarnaast vraagt het Verenigd Koninkrijk een spoedbijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. De raad zou in principe donderdag over de zaak bijeenkomen.

AP

Novitsjok op voordeur

Volgens de politie kwam het duo met een valse naam op 2 maart aan op de Londense luchthaven Gatwick, met een vlucht uit Moskou. De twee hadden authentieke Russische paspoorten bij zich. Ze verbleven eerst in een hotel in Londen. Een dag later gingen ze naar Salisbury. "We denken dat ze de voordeur van Skripal besmet hebben met novitsjok", zei Neil Basu, hoofd van de antiterrorismecel van de politie. 

Het duo zou op 4 maart het land weer verlaten hebben via de luchthaven van Heathrow. Volgens de antiterreurpolitie zijn in de hotelkamer van de Russen achteraf sporen ontdekt van novitsjok. 

Het City Stay hotel in Londen waar de twee verbleven.
EPA Het City Stay hotel in Londen waar de twee verbleven.

Tweede vergiftiging

Het is niet bekend of de twee Russen ook verantwoordelijk zijn voor de vergiftiging met novitsjok eind juni. Toen werd een Brits koppel getroffen. De 44-jarige vrouw stierf op 8 juli, haar man herstelde. 

Het gif zat toen in een vervalst flesje parfum dat het koppel per toeval had gevonden. Het is niet duidelijk of datzelfde flesje gebruikt geweest is om het gif aan te brengen op de de voordeur van Skripal. Maar het flesje en de verpakking zijn op zo'n manier aangepast dat ze het perfecte middel vormen om het gif het land binnen te smokkelen en het gif aan de voordeur aan te brengen, zegt de Britse politie. 

Aleksander Petrov en Ruslan Boshirov werden eveneens gespot op surveillancebeelden in Salisbury, rond de tijd dat Joelia en Sergei Skripal vergiftigd werden.
Metroplitan Police handout via REUTERS Aleksander Petrov en Ruslan Boshirov werden eveneens gespot op surveillancebeelden in Salisbury, rond de tijd dat Joelia en Sergei Skripal vergiftigd werden.

Moskou reageert: "Zegt ons niets"

Moskou heeft al gereageerd heeft op het aanhoudingsbevel. "De gepubliceerde namen en foto's zeggen ons niets", zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aan het agentschap TASS. "Wij roepen de Britten nogmaals op om de publieke beschuldigingen te stoppen en te beginnen met praktische samenwerking tussen de veiligheidsdiensten."

Londen heeft Rusland al eerder beschuldigd van betrokkenheid bij de moordaanslag. Moskou heeft dat steeds ontkend. 
May zei in het Lagerhuis dat "de Russische pogingen om de waarheid te verbergen hun schuld groter maken". De Britse premier heeft de Amerikaanse president Donald Trump al ingelicht over de vooruitgang in het onderzoek, zegt haar woordvoerder. 

Er is een Europees arrestatiebevel voor de twee Russen uitgegaan. Groot-Brittannië gaat niet om uitlevering vragen omdat de Russische wet uitlevering van onderdanen niet toestaat.

Joelia en Sergei Skripal werden in maart vergiftigd met novitsjok.
rv Joelia en Sergei Skripal werden in maart vergiftigd met novitsjok.26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Henri Dederen

  Misschien beter om eens bewegende beelden te tonen?

 • Jan Wilms

  Wat ik hier allemaal lees de britten de beste intelegentsia service MI6 moord veel in andere landen juist zoals CIA de zogenoemde chemische wapens van saddam nooit gevonden ook bullshit dus ,als de russen het gedaan hadden ja als die in rusland weerkeren kan hen niks gebeuren geen enkel land levert zijn onderdanen uit ,wat die vlucht betreft is ook nooit bewezen enkel vermoedens ,men doet dit om de russen in een slecht daglicht te plaatsen

 • Dirk Swinnen

  Na 6 maanden nog steeds geen echt bewijs .... Losers

 • Jean West

  Met Irak dacht ook iedereen dat de Britten gelijk hadden.

 • Nancy Roose

  Fake news.