Britse zender vervangt afwezige Boris Johnson tijdens debat door ijssculptuur en hij kan er niet om lachen

EPA
De Britse Conservatieve Partij is niet opgezet met de beslissing van de Britse tv-zender Channel 4 om Boris Johnson te vervangen door een smeltende ijssculptuur tijdens hun debat over de klimaatverandering waarvoor de premier verstek gaf. De partij dreigt ermee om de uitzendopdracht van de zender te herbekijken als ze de verkiezingen wint. 

Een bron binnen de Conservatieve partij bevestigde aan The Guardian dat Channel 4's verplichtingen inzake hun dienstverlening als openbare omroep onder de loep zullen genomen worden als Johnson ook nog na de verkiezingen premier blijft. De Conservatieven willen onderzoeken of de uitzendopdracht van Channel 4 “beter gefocust” moet zijn, zodat de zender “het publiek op de best mogelijke manier dient”.

Het dreigement komt er nadat Channel 4 vanavond tweette dat de zender Boris Johnson en Nigel Farage zou vervangen door twee smeltende ijssculpturen, omdat beide politici weigerden om deel te nemen aan hun klimaatdebat voor partijleiders.

Volgens Ben de Pear, hoofdredacteur bij Channel 4 News, is de beslissing om Johnson en Farage te vervangen door de ijsbeelden gerechtvaardigd. “Deze twee ijssculpturen stellen de noodtoestand op planeet Aarde voor. Niet in menselijke vorm, maar als visuele metafoor voor de Conservatieve partij en Brexitpartij nadat hun leiders onze meerderde uitnodigingen voor het belangrijke klimaatdebat van vanavond afsloegen.”

De uitzendvergunning van Channel 4, een openbare omroep, loopt af in 2024. Als de volgende regering aanblijft voor een volledige vijf jaar durende termijn, zal die zich dus over de vernieuwing van de vergunning moeten buigen.

De nieuwsmanagers van Channel 4 en hooggeplaatste Conservatieven liggen al langer openlijk met elkaar in de clinch. Volgens de politieke partij is de zender te links en krijgen Conservatieven van hen geen faire behandeling. 

Toen Johnson campagne voerde om voorzitter te worden van de Conservatieve partij, gaf hij eveneens verstek voor een debat op Channel 4. Dorothy Byrne, CEO van Channel 4, maakte vervolgens in augustus gebruik van een lezing tijdens het Edinburgh TV Festival om uit te halen naar de hedendaagse politieke leiders. Ze noemde Johnson “een gekende leugenaar” en vergeleek hem met de Russische president Vladimir Poetin. “Ik geloof dat we politici leugenaars moeten beginnen noemen als ze liegen. Als we zo beleefd blijven, hoe zullen onze kijkers dan weten dat de politici aan het liegen zijn?”, merkte ze op.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luc vanessa

  de ware aard komt boven : de berichtgeving staat ons niet aan , weg met deze zender . Boris dit is censuur uur of ken je dat woord niet ! die gaat de zelfde weg op als erdogan en trump !

 • Dirk Delaere

  Johnson geeft dus niet begrepen dat een publieke zender geen propaganda zender is. Typisch voor populisten: die hebben allemaal een probleem met waarheden.

 • benny vandersanden

  Er is tegenwoordig geen duidelijk onderscheid tussen waarheid en leugens en alle politieke partijen maken zich daar schuldig aan. Zo heb je ook nog altijd partijen die bij hoog en laag beweren dat massamigratie goed is voor onze maatschappij, dat diversiteit een kracht is en dat een omgebouwde man écht een vrouw is. Allemaal klinkklare onzin natuurlijk maar voor sommigen toch absolute waarheden

 • Ivan Smissen

  Dat is de autoritaire stijl van het nieuwe populistische Rechts: weigeren in debat te gaan en dan de onafhankelijke media afdreigen. De media moeten hun boodschappen van fake news kritiekloos overnemen, anders komen ze in de problemen.

 • willem merken

  En de reden van hun wegblijven is dat ze elders meer centen kregen voor hun aanwezigheid, 2 van de grootste brexit(mus)ketiers.