Britse vrouw wilde aanslag plegen in St Paul's Cathedral in Londen: “Liefst met Kerstmis of Pasen”

Safiyya Amira Shaikh bekende vandaag voor de Old Bailey in Londen schuld. Die zal haar in mei berechten in verband met het "voorbereiden van een terreurdaad" en het verspreiden van terroristische publicaties.
AP Safiyya Amira Shaikh bekende vandaag voor de Old Bailey in Londen schuld. Die zal haar in mei berechten in verband met het "voorbereiden van een terreurdaad" en het verspreiden van terroristische publicaties.
Een Britse vrouw heeft toegegeven dat ze een zelfmoordaanslag wilde plegen in St Paul's Cathedral in Londen. Dat melden Britse media. De vrouw is een aanhanger van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De 36-jarige Safiyya Amira Shaikh uit Hayes, een buitenwijk van Londen, zocht contact met mensen die explosieven konden maken en bezocht ook haar beoogde doelwit. 

Undercover

Shaikh, die geboren werd als Michelle Ramsden, zag eerder ook een hotel als mogelijk doelwit. Voor haar arrestatie in oktober bouwde de vrouw een relatie op met twee undercoveragenten, die zich voordeden als moslimextremisten.

Via de chat-app Telegram stuurde zij hen berichten. Daarin stond onder meer dat ze "veel wilde moorden". Ook zei Shaikh het liefst toe te willen slaan met Kerstmis of Pasen, omdat er dan "meer doden" zouden vallen. Verder stuurde ze ook beelden door van St Paul's Cathedral.

Extreem

In 2007 bekeerde Shaikh zich tot de islam en schaarde zich later achter IS. Vanaf 2016 stopte de vrouw met moskeebezoeken, omdat ze bang was dat anderen haar extreme opvattingen zouden opmerken. De rechter doet op 12 mei uitspraak in de zaak. Tot die tijd blijft Shaikh in hechtenis.

Lees ook: Op bezoek bij drie Belgische IS-strijders in Koerdische gevangenis: “Wat denkt de wereld van ons?” (+)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Frans Dedokker

    30j effectief geven aub!