Britse vrouw schuldig aan leugens over groepsverkrachting in Cyprus door 12 Israëlische mannen

De Britse vrouw vandaag bij de rechtbank.
REUTERS De Britse vrouw vandaag bij de rechtbank.
Een Cypriotische rechtbank heeft vandaag geoordeeld dat een Britse vrouw heeft gelogen over een groepsverkrachting zes maanden geleden door Israëlische jongeren. De vrouw, toen 19 jaar oud, beweerde dat ze seksueel was misbruikt door twaalf Israëlische tieners. De zaak, voor de districtsrechtbank in Paralimni, werd nauwgezet gevolgd door mensenrechtengroepen.

De vrouw had aanvankelijk gezegd dat de jongemannen haar hadden misbruikt in haar hotel in toeristenoord Agia Napa. Daarop sloegen de autoriteiten de Israëliërs, die elke beschuldiging van verkrachting ontkenden, in de boeien. Ze kwamen 10 dagen na hun arrestatie plots zonder aanklacht vrij. Eerder op de dag had de vrouw haar beschuldiging formeel ingetrokken. 

De politie arresteerde daarop de vrouw zelf, op verdenking van “het afleggen van een valse verklaring over een denkbeeldig misdrijf”.  Volgens haar verdediging gebeurde de intrekking van de beschuldiging onder dwang van de politie, tijdens aanhoudende ondervragingen zonder dat er een advocaat bij aanwezig was. In een getuigenis voor de rechtbank had de vrouw nog gezegd dat ze in de hotelkamer was met een van de Israëlische jongeren (met wie ze een relatie had), voordat de anderen verschenen en haar verkrachtten. Aanklagers zeiden dat ze de aantijging verzonnen had, boos omdat ze tijdens de seks was gefilmd.

Ook de rechtbank wees haar verweer van de hand. “Mijn conclusie is dat haar schuld zonder enige twijfel is bewezen,” zei de rechter in zijn vonnis, die haar claims als inconsistent beschreef en eraan toevoegde dat ze had geprobeerd de rechtbank te misleiden. De vrouw riskeert nu een gevangenisstraf tot een jaar en een boete van 1.700 euro voor de valse aangifte. Haar advocaten hopen op een voorwaardelijke straf. Uitspraak op 7 januari.

De Britse tijdens een eerder bezoek aan de rechtbank in de opvallende zaak.
AFP De Britse tijdens een eerder bezoek aan de rechtbank in de opvallende zaak.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • paul van de velde

    Ja wie moet je nu geloven ? De verkrachte vrouw ? De Cypriotische rechtbank of de Cypriotische politie ? Nu voor ginder weet ik het niet. Maar als het hier moest gebeuren zou het heel eenvoudig zijn. Rechtbank en politie 99% corruptie dat is zekerst.

  • raymond van der craen

    1700 euro boete of 141,66 euro per slachtoffer is dat niet wat weinig? Wat hebben die jongens emotioneel meegemaakt? Onschuldig beschuldigd, tijdelijk opgepakt en verhoord door de politie en vakantie bedorven. Die jongens moeten elk een forse schadevergoeding uitbetaald krijgen.