Britse verpleegster krijgt experimentele behandeling

EPA
De Britse verpleegster die met ebola is besmet, heeft een experimentele antivirale behandeling en bloedplasma van een overlevende gekregen. Dat meldde het ziekenhuis in Londen waar ze sinds gisteren in quarantaine ligt.

Twee andere personen die onlangs van West-Afrika naar het Verenigd Koninkrijk terugkeerden, testten negatief op het ebolavirus. De efficiëntie van de controleprocedure in de luchthavens is dan weer voer voor debat in het land.

"De volgende dagen zullen beslissend zijn", zei dokter Michael Jacobs, specialist besmettelijke ziekten van het Royal Free Hospital in Londen, over de ebolapatiënte. "Haar toestand zou kunnen verslechteren. Dat is moeilijk te voorspellen. We zullen meer weten binnen ongeveer een week."

Het bloedplasma van een persoon die ebola overleefde, bevat antilichamen, aldus Jacobs. Daarnaast kreeg de vrouw ook een experimentele behandeling toegediend, waarvan de werkzaamheid nog niet is bewezen, maar waarvan "we hopen dat het haar zal helpen".

De arts bevestigde dat het ziekenhuis het experimentele geneesmiddel ZMapp niet kon verkrijgen, simpelweg omdat het "niet meer beschikbaar is in de wereld". Dat middel is aan verschillende besmette personen toegediend en genas een Brit van de ziekte.

De verpleegster werkt voor de ngo Save the Children in Kerry Town in Sierra Leone. Zondagavond keerde ze terug naar het Verenigd Koninkrijk. Ze testte maandag positief in Glasgow, nadat ze zich 's nachts koortsig was beginnen voelen. Gisterenochtend werd ze overgebracht naar Londen.