Britse veiligheidsminister waarschuwt voor heropleving al-Qaida: “Terreurorganisatie plant aanslagen op vliegtuigen en luchthavens in Europa”

Op 11 september 2001 boorden twee gekaapte passagiersvliegtuigen zich in de Twin Towers van het World Trade Center. De terreurorganisatie al-Qaida wordt voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden.
ap Op 11 september 2001 boorden twee gekaapte passagiersvliegtuigen zich in de Twin Towers van het World Trade Center. De terreurorganisatie al-Qaida wordt voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden.
Al-Qaida, de terreurorganisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor onder andere de terroristische aanslagen in Amerika op 11 september 2001, is weer aan het heropleven. Daar waarschuwt de Britse veiligheidsminister Ben Wallace voor. Al-Qaida richt zich tegenwoordig op Europa en zou terroristische aanslagen plannen op passagiersvliegtuigen en luchthavens.

Volgens Ben Wallace heeft de teloorgang van IS nieuwe ruimte gecreëerd voor al-Qaida. Hij onthulde dat de regering 25 miljoen pond (bijna 28 miljoen euro) heeft geïnvesteerd in een onderzoeksprogramma om vliegtuigen te beschermen tegen nieuwe explosiemethoden.

Daarbij waarschuwt hij ook nog dat “zulke terroristen (van al-Qaida, nvdr.) de luchtvaart nog steeds als een geschikt doelwit beschouwen”. “Al-Qaida leeft weer op en ze hebben zich gereorganiseerd. Ze kijken meer en meer in de richting van Europa en ze zijn vertrouwd geraakt met nieuwe methodes. Ze streven nog steeds naar meer luchtaanvallen”, aldus Wallace.

Bommen op vliegtuigen

In een interview met de Britse krant The Sunday Times zegt Wallace dat de verbetering van de veiligheid op luchthavens ervoor gezorgd heeft dat terroristen minder snel explosieven proberen te smokkelen door de beveiligingssystemen aan de terminals.

REUTERS

“Maar ze hebben andere manieren ontdekt om bommen op de vliegtuigen te krijgen. Als het niet via de gewone manier lukt, proberen ze gebruik te maken van achterpoortjes”, zo vertelt Wallace. “In 2019 moeten we heel alert zijn tegenover al-Qaida. Hun ambitie ten aanzien van de luchtvaart is reëel.”

Hij voegde daar nog aan toe dat “al-Qaida rustig in een hoekje zat terwijl IS de recentste terroristische organisatie werd. Maar ze zijn niet weggegaan. Ze bleven bestaan en hebben heel hun organisatie gereorganiseerd. We zien al-Qaida weer verschijnen op plaatsen waarvan we dachten dat ze al lang inactief waren.”

Terugtrekking Amerikaanse troepen

The Sunday Times meldt ook dat de Britse inlichtingendiensten bezorgd zijn over het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië. Die terugtrekking van de troepen zorgt voor een nieuwe veilige haven voor islamisten om aanvallen op het Westen voor te bereiden en op gang te zetten.

Het Verenigd Koninkrijk werd pas woensdag op de hoogte gesteld van Trumps beslissing op het moment dat hij daarover een tweet verspreidde.

“IS 2.0"

Ook Interpol waarschuwde al voor een nieuwe terrorismegolf die de komende jaren op ons af kan komen. Het feit dat veel terreurverdachten de komende jaren vrijkomen uit de gevangenis, zonder dat ze daar gederadicaliseerd zijn, zou daarvoor de reden kunnen zijn. Interpol-topman Jürgen Stock waarschuwt voor “IS 2.0”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lieve Vandamme

  Beangstigende toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.....

 • George Verbeek

  De mensen zijn niet bang genoeg meer, dus snel wat uit de duim zuigen om ze bang te houden. En bang volk is makkelijk onder de knoet te houden. En goede afleiding van de echte problemen is het ook.

 • eric maier

  Ze zullen aan een opbod gaan doen met IS. Wie denkt dat de IS verslagen is, zit er totaal naast. Afghanistan is hun thuisbasis geworden, net als Al Qaida er al lang is. Volgens Duitse informatie is er vooral sinds 2016 een stijging van IS infiltranten in Europa, het paard van Troje is binnen dankzij Europa open deur beleid

 • Louis berckmans

  Geen paniek het Marrakeshpact zal ons helpen ten ondergaan ,waarvoor onze dank aan O-vld ,CD&V ,Sp-a en groen .In Mei komt de afrekening .

 • Michel de Coorebyter

  En dat zal gebeuren zonder geen enkel risico meer voor de terroristen. Alleen een goede wettelijke drone op de goede plaats met honderden doden tot gevolg. Deze techniek werd in Gatwick al met succes uitgetest!