Britse topminister geeft voor het eerst toe dat brexit misschien uitgesteld moet worden

Brits minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt
EPA Brits minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt geeft toe dat de brexit misschien uitgesteld zal moeten worden tot na 29 maart. Het is de eerste keer dat een belangrijke figuur in de regering dat zegt.

Het Britse Lagerhuis heeft premier Theresa May dinsdag opgezadeld met een aartsmoeilijke taak. Ze moet terug naar Brussel om er het echtscheidingsakkoord - en meer bepaald de verguisde Ierse backstop - te heronderhandelen. Maar nagenoeg alle Europese leiders deden de deur al meteen dicht: de deal wordt niet opnieuw onderhandeld. 

Volgens May's minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt is het mogelijk dat Groot-Brittannië niet meer alles klaar krijgt voor 29 maart, en de brexitdatum dus uitgesteld moet worden. Veel Europese leiders gaan al langer uit van die optie, maar het is de eerste keer dat een belangrijke minister aan de overkant van het Kanaal dat toegeeft. May zelf heeft altijd gezegd dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart verlaat, en dat uitstel niet op de tafel ligt.

Meer tijd nodig

"Ik denk dat het ervan afhangt hoe lang het proces duurt", antwoordde Hunt deze ochtend op de Britse radio, toen hem werd gevraagd of uitstel "waarschijnlijk" is. "Ik denk dat als we een deal kunnen goedkeuren in de dagen voor 29 maart, dat we dan misschien nog wat extra tijd nodig zullen hebben om de meest dringende wetgeving erdoor te krijgen. Maar als we vroeger dan dat vooruitgang kunnen boeken, is dat misschien niet nodig. Op dit moment weten we niet welk scenario zich precies zal afspelen", gaf hij toe.

Sowieso tikt het klokje voor Theresa May steeds harder. Zij heeft de parlementsleden beloofd terug te keren naar Westminster als ze tegen woensdag 13 februari geen akkoord heeft, waarna het parlement zich daags nadien opnieuw kan uitspreken over de volgende stappen. Maar Brussel lijkt niet bereid tot een compromis, en dus is de kans op een nieuw echtscheidingsakkoord binnen twee weken zo goed als onbestaande.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • paola nerozzi

  Zal ons ook misschien even pijn doen maar hun nog meer zijn al veel bedrijven die weg gaan en eigenlijk juist goed ze denken meer te zullen hebbèdan doen ze maar ze zullen met gebakken peren staan ze hebben er nooit bij gehoord met hun pond dus ze mogen alles houden nu veel geluk en we zijn van jullie af

 • Jan Gielen

  Geef de Britten hun verlangde uitstel. Zij hebben dan de tijd om te beseffen dat de Brexit gestoeld was op een irrationele emotie. Na dit uitstel komt afstel. Voor iedereen goed.

 • Gilbert Vermeersch

  Zij hebben Brexit gestemd, dus tegen Europa. Ze gaan geen stap vooruit. Politieke partijen vechten een vuil spel onder mekaar uit en zien de bomen door het bos niet meer. Stomme Britten die vooral zichzelf tot speelbal van N. Ierland degraderen.

 • rudy liessens

  Al jaren word de euro gesaboteert door de vs,uk, de russen en chinezen

 • daniel moniez

  als dat maar goed afloopt?wa willen die britten eigelijk?