Britse tieners vrijgelaten na stelen 'souvenirs' in Auschwitz

AFP
Twee Britse tieners zijn aan een gevangenisstraf tot tien jaar ontsnapt nadat ze tijdens een schoolreis waren betrapt op het stelen van een scheermes, knopen en een lepel uit het voormalige concentratiekamp.

De twee jongens van zeventien brachten de nacht van maandag op dinsdag in een politiecel door nadat ze werden betrapt met de spullen. Een woordvoerder van de politie verklaarde gisteren dat de twee tien jaar cel konden krijgen.

Het duo pleitte schuldig voor de rechter en kregen een voorwaardelijke straf. Ze moeten zich op gezette tijden aanmelden op een politiekantoor in Engeland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden naar schatting anderhalf miljoen mensen, voornamelijk Joden, de dood in Auschwitz, dat vlak bij Krakau ligt. Ze werden vergast, doodgeschoten, verhangen of verbrand.

Een woordvoerder van het museum verklaarde dat de twee zich maandagnamiddag verdacht gedroegen in de buurt van het gebouw waar Duitse kampwachters de aangeslagen bezittingen van de gevangenen bewaarden. De school uit Cambridge verklaarde dat de twee de spullen op de grond hadden gevonden. "We hebben begrepen dat ze zonder erbij na te denken die spullen van de grond hebben opgeraapt en dat ze zich daarvoor hebben verontschuldigd. Ze hebben echt berouw getoond", aldus een woordvoerder van de school.