Britse tankstations leveren geen brandstof aan onverzekerde chauffeurs

UNKNOWN
Tankstations in het Verenigd Koninkrijk zullen binnenkort worden uitgerust met camera's die via de nummerplaat nagaan of de chauffeur een geldige verzekering heeft en zijn verkeerslasten heeft betaald. Zoniet, zal die geen brandstof kunnen tanken. Zo hoopt Downing Street wat te doen aan de naar schatting 1,4 miljoen chauffeurs die zonder verzekering rijden.

Camera's uitgerust met automatische nummerplaatherkenning zijn al geïnstalleerd op duizenden opritten van tankstations. Voorlopig dienen die enkel om te verhinderen dat bestuurders zonder betalen doorrijden, maar in de toekomst zal je pas kunnen tanken nadat het systeem je nummerplaat heeft gecontroleerd en vastgesteld dat je in orde bent met je verzekering en verkeerstaksen.

Eén op 25 niet verzekerd
Is dat niet het geval, dan komt er geen druppel brandstof uit de pomp. Eén op 25 bestuurders in het Verenigd Koninkrijk heeft geen verzekering. Volgens een recente studie komen elk jaar 160 mensen om en raken er 3.000 gewond door toedoen van onverzekerde bestuurder.

In de komende weken onderhandelen regeringsmedewerkers met vertegenwoordigers van de verschillende brandstofbedrijven over het nieuwe plan. De vereniging van tankstationuitbaters vrezen dat het plan zal leiden tot meer conflicten met bestuurders. "Onze kassiers zijn geen wetsdienaars", luidt het argument daar.