Britse student zit vijf maanden vast in Verenigde Arabische Emiraten: "En dat zonder enige aanklacht"

Matthew Hedges met zijn echtgenote Daniela Tejada.
Daniela Tejada Matthew Hedges met zijn echtgenote Daniela Tejada.
Een Britse doctoraatsstudent (31) wordt volgens zijn vrouw al vijf maanden "zonder motief" vastgehouden in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Iets wat zijn naasten en de Britse regering erg verontrust.

Matthew Hedges, een promovendus aan de Universiteit van Durham in het noordoosten van Engeland, werd op 5 mei gearresteerd op de luchthaven van Dubai. Dat gebeurde nadat hij naar de Verenigde Arabische Emiraten was gereisd om er besprekingen te hebben over het buitenlands beleid en de strategie van het land op het vlak van veiligheid.

Hedges wordt sindsdien vastgehouden op een onbekende locatie. "Zonder aanklacht tegen hem", volgens zijn vrouw Daniela Tejada. "Hij is nergens schuldig aan, hij deed gewoon universitair onderzoek." De media schrijven echter dat hij wordt verdacht van spionage.

"We zijn bezorgd"
"We zijn bezorgd", verklaarde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. Hij heeft de zaak naar eigen zeggen tweemaal besproken met zijn collega van de VAE.

Hedges' vrouw had haar man verschillende keren aan de telefoon en zag hem een laatste keer deze zomer. Ze maakt zich ernstig zorgen over de gezondheid van haar man omdat net voor zijn vertrek angst- en depressiesymptomen bij hem werden vastgesteld. Op 24 oktober vindt een hoorzitting plaats over de zaak.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ann De Boeck

  Mensen BESEFFEN pas als ze daar zijn en het TE LAAT is, wat een gevaarlijke landen dit zijn. Ga daar toch niet heen! Als ze het niet goed met u voor hebben... ook al heb je niets misdaan (volgens onze humane leefregels en wetten)... Dan zit je daar vast, zonder de eerlijke juridische bijstand die wij kennen en onder welke discutabele omstandigheden...Of ze horen niets meer van jou! Waarom zo'n risico's nemen?

 • Jack Dereder

  Jan en Ludo, dank u. Dan moet ik daar tenminste weer een paar achterlijke Belgen minder tegen komen.

 • Jan Vannuffelen

  Blijf toch gewoon weg uit die achterlijke landen . Mij zul je daar nooit zien .

 • dirk belis

  Voor vertrek symptomen vastgesteld? Waarom laat die haar man dan vertrekken???

 • ludo verbist

  Gewoonweg niet gaan naar landen die onze waarden niet aanvaarden