Britse spoormedewerkster overleden aan Covid-19 nadat ze was bespuugd door man die zei dat hij corona had

Victoria Station in Londen
AFP Victoria Station in Londen
Belly Mujinga (47) was afgelopen maart aan de slag als onthaal- en ticketmedewerker in Victoria Station in Londen toen zij en haar collega werden bespuugd door een man die beweerde dat hij besmet was met het coronavirus. Hij hoestte ook naar hen. Beide vrouwen werden daarop ziek. Belly overleed veertien dagen na het voorval.

Het bewuste incident deed zich voor op 22 maart. “De man vroeg haar wat ze aan het doen was, waarom ze daar was, en Belly antwoordde dat ze aan het werk waren”, vertelde haar echtgenoot Lusamba Gode Katalay. “De man claimde dat hij het virus had en spuugde.” Beide belaagde vrouwen meldden het voorval aan hun leidinggevende. “Belly kwam thuis en vertelde me alles”, aldus haar echtgenoot.

Enkele dagen later werden de twee medewerksters ziek. De toestand van Belly verslechterde en op 2 april bracht een ambulance haar naar het ziekenhuis, waar ze moest beademd worden. Drie dagen later stierf ze. Dat was veertien dagen nadat ze was belaagd op haar werkplek.

Belly Mujinga (47)
Mujinga family Belly Mujinga (47)

Belly, moeder van een 11-jarige dochter, had een onderliggende ademhalingsaandoening, waardoor ze soms niet in staat was om te werken.

De laatste keer dat haar man haar zag, was toen ze werd meegenomen door de hulpdiensten. Slechts tien mensen mochten haar begrafenis bijwonen, in overeenstemming met de huidige richtlijnen van de Britse regering.

Kritiek

De Britse politie onderzoekt de zaak, terwijl vakbond TSSA haar werkgever heeft bekritiseerd omdat ze ondanks haar aandoening toch in “de vuurlinie” moest werken.

Manuel Cortes, algemeen secretaris van de TSSA, zei dat hij “geschokt was door de dood van Belly” en dat “al te veel eerstelijnswerkers zijn bezweken aan Covid-19".

“Het overlijden roept serieuze vragen op - haar dood was niet onvermijdelijk. Als risicopersoon was haar gezondheidstoestand bekend bij haar werkgever, en daarom dringt de vraag zich op waarom ze in de ‘frontlinie’ moest werken”, klonk het.

Lees ook: Van anderhalve meter afstand geen sprake: bijzonder druk in metro Parijs en Londen
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacob Bernaerts

  De dader vervolgen voor moedwillige doodslag.

 • Yvan Lissens

  Zo te lezen werd de dader niet opgepakt.

 • robby van ballaert

  laten bespuwen door een besmet persoon, oog om oog, tand om tand.

 • Moehmena Rahous

  Vrijwillige doodslag. De dader moet overeenkomstig veroordeeld worden. Levenslang dus.

 • Walter De Weirdt

  Dit moet bestraft worden als moord met voorbedachte rade!Alle spuwers moeten veroordeeld worden voor poging tot moord!