Britse spionne veroordeeld tot 10 jaar cel in Iran

Shutterstock
Een Iraanse werkneemster van de Britse culturele instelling British Council is in Iran veroordeeld voor "spionage ten voordele van het Verenigd Koninkrijk". Dat heeft een woordvoerder van justitie, Gholamhossein Esmaili, gemeld.

"Een Iraanse burger die werkte voor British Council heeft samengewerkt met de Engelse spionagediensten", verkondigde Esmaili op de staatstelevisie. Esmaili bevestigde dat de vrouw heeft bekend en ondertussen is veroordeeld tot tien jaar cel. Over de identiteit van de vrouw is niet gecommuniceerd.

Studente

In mei 2018 had de British Council gemeld dat een werkneemster en Iraanse studente, Aras Amiri, in Iran werd gearresteerd toen ze haar familie bezocht. Ze werd meer dan een jaar geleden door de Iraanse inlichtingendiensten aangehouden en beschuldigd van culturele infiltratie.


De voorbije jaren zijn verscheidene Brits-Iraanse burgers gevangen genomen in Iran, omdat het land de dubbele nationaliteit niet erkent. Het bekendste voorval is de zaak Nazanin Zaghari-Ratcliffe, over een werkneemster van het bedrijf Thomson Reuters die in 2016 werd aangehouden in Iran en veroordeeld tot vijf jaar cel. Ze werd beschuldigd van deelname aan demonstraties tegen het Iraanse regime in 2009, wat ze ontkent.

De British Council is een netwerk van culturele instellingen, verspreid over 107 landen, om de Britse culturele relaties te bevorderen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.