Ga naar de mobiele website
^ Top

Britse soldate bevalt aan het front na raid van taliban

EPA
Een Britse soldate is dinsdag bevallen van een zoontje in Camp Bastion, de NAVO-basis in de Afghaanse provincie Helmand waar ook prins Harry gelegerd is en die enkele dagen geleden nog hevig belegerd werd door de taliban. De vrouw besefte naar verluidt niet dat ze zwanger was. De legerleiding reageert onthutst op de geboorte en roept op tot meer medische controles bij vrouwen alvorens ze naar het front te sturen.

De soldate, die zich sinds maart in oorlogsgebied bevond en afkomstig is van Fiji, begon twee dagen geleden last te krijgen van erge buikpijn. Tot haar grote verbazing kreeg ze van de artsen ter plaatse te horen dat ze op het punt stond te bevallen. De baby werd vijf weken te vroeg geboren maar moeder en kind stellen het wel. Het Britse leger heeft een medisch team naar Afghanistan gestuurd om de kersverse mama bij te staan tijdens de repatriëring.

Amputaties
Het veldhospitaal van Camp Bastion is niet uitgerust voor bevallingen en de dokters zijn hoofdzakelijk getraind om kogelwonden te verzorgen en amputaties uit te voeren. "Het feit dat de geboorte in deze moeilijke omstandigheden tot een goed einde is gebracht, geeft aan hoe geweldig deze medische staf is", aldus Andrea Lewis, commandant van het veldhospitaal.

Zware training
Voorafgaand aan haar missie naar Afghanistan heeft de soldate nochtans heel zware trainingssessies doorstaan die geen zwangerschapssymptomen aan het licht hebben gebracht. "Het is echt bizar dat ze niets gevoeld heeft", verklaarde een insider. "Ze is duidelijk heel fit en sterk."

Urinetest
Sinds 2003 zijn minstens 70 Britse soldaten uit Afghanistan teruggestuurd naar het thuisfront nadat bleek dat ze zwanger waren. Nog eens 102 vrouwen werden om dezelfde reden geëvacueerd uit Irak. "De legerleiding moet eens goed nadenken over welke medische onderzoeken dames moeten ondergaan alvorens ze op missie gestuurd worden", zei majoor Charles Heyman. "Een eenvoudige urinetest kan al snel aangeven of een soldate al dan niet zwanger is."

belga
ap
Ook prins Harry is gelegerd in de provincie Helmand.
belga Ook prins Harry is gelegerd in de provincie Helmand.
Meer over


Meld een bug