Britse regering steunt brexitakkoord, maar krijgt May het ook door het parlement?

De Britse premier Theresa May wacht ongetwijfeld een politiek gevecht om voldoende steun te krijgen in het parlement.
EPA De Britse premier Theresa May wacht ongetwijfeld een politiek gevecht om voldoende steun te krijgen in het parlement.
De Britse premier Theresa May heeft de voorlopige goedkeuring gekregen voor het ontwerpakkoord voor de brexit dat de Britse en Europese onderhandelaars dinsdag bereikten. Nu moet de tekst echter nog door het Britse parlement goedgekeurd worden. Het is echter nog lang niet zeker dat May ook daar steun zal krijgen.

Nadat het kabinet uiteen ging, liet Theresa May in een persmededeling weten dat de regering na een “lang, gedetailleerd en bevlogen debat” akkoord ging met het brexitplan. Morgen zal ze het akkoord en de beslissing toelichten in het parlement.

Voorlopig zijn er - tegen de verwachtingen in - geen ministers opgestapt, al is de kans aanzienlijk dat dit toch nog gebeurt.

Toch krijgt het voorstel nog enorm veel tegenwind. Zo vinden de harde brexiteers de deal een “overgave”. De Schotse premier Nicola Sturgeon liet in een reactie weten dat het brexitakkoord slecht is voor de Schotse economie. Haar partij zal zich dan ook in het parlement tegen de deal verzetten. 

Ierland als enige tevreden

De Ierse premier Leo Varadkar reageert in eerste instantie wel tevreden, maar zegt wel te hopen dat beide partijen “een betere oplossing zullen vinden” voor de Ierse grens na de brexit dan de ‘backstop’-regeling uit het ontwerpakkoord. 

De ‘backstop’, of ‘vangnet’, moet een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland vermijden als de EU en Groot-Brittannië na afloop van de overgangsperiode nog geen nieuw handelsakkoord hebben.

Goedevrijdagakkoord

Varadkar wijst erop dat het Goedevrijdagakkoord uit 1998, dat het Noord-Ierse vredesproces garandeert, een van de Ierse brexit-prioriteiten was. Vrij verkeer over de grens heen, het “herbevestigen van onze plaats in het hart van de EU” en het beschermen van de Ierse economie waren de andere Ierse prioriteiten. “Voor al die punten hebben we vandaag een bevredigend resultaat”, aldus Varadkar. Vicepremier Simon Coveny is het met hem eens, blijkt uit de tweet die hij deze nacht de wereld instuurde:

Het is nog maar de vraag of het voorstel uiteindelijk ook de goedkeuring van het Britse parlement zal wegdragen. May heeft de steun van haar eigen partijgenoten nodig - maar ook binnen de eigen geledingen is er weerstand - en die van de Noord-Ierse unionisten van DUP, maar die hebben al laten weten geen enkel voorstel te steunen dat Noord-Ierland anders behandelt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

EU-goedkeuring nodig

Ook het Europese parlement en de 27 overblijvende lidstaten moeten nog hun fiat geven voor een alomvattende brexitdeal. 

De 27 EU-ambassadeurs kwamen vandaag in Brussel bijeen om over de stand van zaken te discussiëren en eventuele verdere stappen voor te bereiden. Daarna kan een EU-ministerraad in Brussel worden bijeengeroepen, mogelijk maandag. Daarna, als de lidstaten grond voor groen licht zien, zal een speciale top van de EU-regeringsleiders plaatsvinden om een akkoord daadwerkelijk af te timmeren. Volgens de Ierse premier zou die top op 25 november kunnen plaatsvinden.

“Ik hoop op verantwoordelijkheidszin”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois hoopt dat het Britse parlement het akkoord zal goedkeuren. “Ik hoop op verantwoordelijkheidszin”, zei hij vandaag in het VRT-radioprogramma De Ochtend

De minister-president beseft echter dat het “een heel groot huzarenstuk” wordt. “De toestand is zeer, zeer precair. Maar dit is zo’n belangrijk historisch moment voor de welvaart van de Britten en ook voor onze welvaart.” Intussen blijft de Vlaamse regering ook rekening houden met het “horrorscenario” waarin de Britten eind maart volgend jaar zonder akkoord uit de Unie stappen. 

Herlees hieronder de live-verslaggeving van vandaag:

AFP
EPA118 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Ik begrijp het niet goed de DUP N-ierland en delen van de Britse partijen gaan niet akkoord met deze deal en toch is het volgens de meeste dat het VK de EU heeft vast gezet. Deze deal is goed voor de EU burgers want de Britten moeten zich houden aan de douane en handelsvoorwaarden van de EU. De EU waakt ervoor dat de Britten aan geen oneerlijke concurrentie kunnen doen. En als er bedrijven zich in ierland vestigen dan vloeide er nog meer geld naar de EU. Dus de EU wint.

 • Johan Billiet

  Ik denk dat Europa veel te veel toegevingen doet aan de Britten door te veel rekening te houden met de onrechtmatige bezetting van (Noord) Ierland en de complicaties die daaruit vloeien door de Brexit. Dat de Britten dan toch gewoon gaan voor een harde Brexit en de gevolgen hier van dragen. Altijd maar gezeik met Britten die overal waar ze geweest zijn een puinhoop achterlaten..waar de internationale gemeenschap nog steeds voor opdraait..

 • Miguel Verstraete

  Kinderlijk gedoe. Men wil andere landen afschrikken om ook een exit te plannen door van de UK een voorbeeld te maken : "Wie wil ontsnappen, pesten we kapot". Voor mij hoeft zo'n kleutertjes-Europa niet.

 • Linda Wellekens

  De olifant zal hier wel weer een muis baren, zeker ? Alles hetzelfde maar een klein beetje anders.

 • Denis Stock

  Scheiden doet lijden, en Europa doet er alles aan om het de Britten zo moeilijk mogelijk te maken, wat telt is de poen, en daarvoor is het voor Europa te doen.