Britse regering publiceert langverwachte brexitplannen

De Britse premier Theresa May.
REUTERS De Britse premier Theresa May.
De Britse regering heeft haar langverwachte witboek over de brexit gepubliceerd. Uit het 98 pagina's tellende document blijkt dat Londen op sommige punten nauwe banden wil onderhouden met de EU, onder meer door mee te blijven doen met diverse EU-agentschappen. Europa gaat het document nu analyseren.

De Britse regering wil onder meer betrokken blijven bij het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, het Europees Geneesmiddelenbureau en het Europees Agentschap voor chemische stoffen. Londen wil dat producten maar één keer hoeven te worden goedgekeurd voordat ze op beide markten kunnen worden verkocht.

De plannen voorzien onder andere in een vrijhandelszone voor goederen, maar aan het huidige vrije verkeer van personen moet een einde komen

Stemrecht kwijt

De Britse deelname aan die agentschappen betekent dat Londen de regels van die agentschappen accepteert en blijft meebetalen, ook na de zogeheten brexit. De Britten verliezen volgens de blauwdruk wel hun stemrecht. De regering wil ook nauw blijven samenwerken met de EU op het gebied van ruimtevaarttechnologie, zoals de ontwikkeling van satellietnavigatiesysteem Galileo.

De plannen voorzien verder in een vrijhandelszone voor goederen, maar aan het huidige vrije verkeer van personen moet een einde komen. De regering wil wel zorgen dat het immigratiebeleid goed aansluit op de behoeften van het bedrijfsleven. Ook zijn de Britten bereid visumvrij reizen voor onder meer toeristen mogelijk te maken.

"Europa is nu aan zet"

De Britse minister Dominic Raab (brexit) zei na publicatie van het document dat de EU nu aan zet is. Raab zit pas enkele dagen op zijn post. Zijn voorganger David Davis stapte maandag op, uit protest tegen de plannen. Later diende ook minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) zijn ontslag in.

Voorstanders van een zogenoemde harde brexit, die de banden met de EU verregaand willen doorsnijden, reageren kritisch. De conservatieve parlementariër Jacob Rees-Mogg, een van de belangrijkste aanvoerders van dat kamp, kondigde aan de plannen niet te steunen.

Als de regering haar zin krijgt, moet Groot-Brittannië zich volgens Rees-Mogg blijven houden aan Europese wetgeving, zonder betrokken te zijn bij het opstellen van die regels. "Het is niet iets waar ik voor zou stemmen. Het is niet waar het Britse volk voor heeft gestemd", reageert de partijgenoot van May.

Richtsnoeren EU-landen

In een tweet zegt de Europese brexit-hoofdonderhandelaar Michel Barnier dat de EU het witboek nu zal analyseren, aan de hand van de onderhandelingsrichtsnoeren die de Europese lidstaten hebben vastgelegd. Hij herhaalt dat de Europese Unie de Britten "een ambitieus vrijhandelsakkoord en samenwerking in tal van domeinen, waaronder veiligheid" aanbiedt.

Volgende week gaan de onderhandelingen tussen Londen en Brussel verder. Barnier kijkt er naar eigen zeggen naar uit.
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Mario Bocque

  Het lijkt wel een Belgisch politiek scenario.

 • Jan Harmsen

  Zoals ik al steeds zeg, dit is geen Brexit. Ze willen gewoon blijven maar het moet lijken of ze eruit stappen. Ze geven enkel hun stemrecht op en dat was het dan. Wauw! Wat je hier ziet is het falen van politiekers die niks anders kunnen dan hun zakken vullen met belastinggeld. Het enige dat telt is stemmen en geld verder niks.

 • oswald billiet

  Dat is noch mossel noch vis. May heeft zich laten ringen in Europa, te zwak, geen Thatcher, geen Churchill. En Boris nu woedend er uit. May zal moeten inbinden want de Britten zullen dit niet aanvaarden. En ook Trump is daar niet gelukkig mee.

 • Marc Baeyens

  Alé, May wil twee maten twee gewichten. Ze neemt wat haar goed uitkomt, dus de lusten maar niet de lasten. In België kennen we ook zulke (Franstalige) politiekers.

 • Bram De Clerck

  Het is alles of niets he jongens niet a la carte beslissen!