Britse regering kocht luxueus penthouse om handelsakkoorden te sluiten: “Gefinancierd door belastingbetalers”

Het gebouw 50 United Nations Plaza New York telt in totaal 42 verdiepingen en situeert zich in hartje Manhattan.
50 United Nations Plaza New York Het gebouw 50 United Nations Plaza New York telt in totaal 42 verdiepingen en situeert zich in hartje Manhattan.
Voordat er sprake was van de lange brexitonderhandelingen benadrukten de voorstanders van een uitstap hoe groot het financiële voordeel voor de Britten zou zijn. De Britten zijn dan ook woest nadat Britse media berichtten over het luxeappartement in Manhattan dat de regering kocht om te onderhandelen over handelsakkoorden: “14 miljoen euro gefinancierd door de belastingbetaler”.

Het luxueuze penthouse telt zeven slaapkamers (waarvan twee kleine voor stafleden), drie inloopkasten, zes badkamers, een grote eetkamer, een zitkamer en een bibliotheek. De keuken zal bemand worden door enkele koks.

In totaal gaat het om 574 vierkante meter bewoonbare oppervlakte en dat in ‘sky high’ want het appartement – zeg maar penthouse – bevindt zich op de 38e verdieping van het 50 United Nations Plaza, vlakbij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Verder nog in datzelfde gebouw: een zwembad, stoombad, sauna en fitness. 

Het luxueuze penthouse telt zeven slaapkamers (waarvan twee kleine voor stafleden), drie inloopkasten, zes badkamers, een grote eetkamer, een zitkamer en een bibliotheek. De keuken zal bemand worden door enkele koks.
50 United Nations Plaza New York Het luxueuze penthouse telt zeven slaapkamers (waarvan twee kleine voor stafleden), drie inloopkasten, zes badkamers, een grote eetkamer, een zitkamer en een bibliotheek. De keuken zal bemand worden door enkele koks.
Verder nog in datzelfde gebouw: een zwembad, stoombad, sauna en fitness.
50 United Nations Plaza New York Verder nog in datzelfde gebouw: een zwembad, stoombad, sauna en fitness.

Onderhandelingen 

Al die luxe is bestemd voor Antony Phillipson, een Britse ambtenaar die nieuwe handelsakkoorden met de Verenigde Staten en Canada moet sluiten na de brexit. Dat ontdekte de Britse krant The Guardian. Jeremy Hunt, de Britse minister van Buitenlandse Zaken kocht het stekje op 14 maart voor een prijsplaatje van maar liefst 14 miljoen euro.

50 United Nations Plaza New York
50 United Nations Plaza New York 50 United Nations Plaza New York

Reacties

Nadat The Guardian er een artikel over schreef, sijpelden er al snel boze reacties binnen van verontwaardigde lezers. De tabloid ‘The Daily Mail’ nam het artikel over en kopte met de zin: “Het penthouse van 14 miljoen euro, gefinancierd door de belastingbetaler”. “Een goede deal”, reageert het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken droogweg in een persbericht. 

50 United Nations Plaza New York
50 United Nations Plaza New York 50 United Nations Plaza New York8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Thys

  de aankoopprijs is waarschijnlijk het bedrag dat men beloofde uit te sparen als mensen voor de Brexit gingen kiezen. Want dat was één van de vele leugens die men voorloog, maar men vergat wel droogjes te vertellen dat door de Brexit duizenden mensen hun job gaan verliezen en daarvoor hoef je helemaal geen dure penthouse !

 • piet devlieger

  Dat appartement zal gebruikt worden om akkoorden af te sluiten en moet dus niet enkel als privéwoning beschouwd worden. Het is de bedoeling dat daar de onderhandelingen gebeuren en die zijn van belang voor heel het land. Dus moeten die onderhandelingspartners op passende wijze ontvangen worden. Mij stoort meer dat bijvoorbeeld prins Harry en MM al meer dan 5 miljoen pond uitgegeven hebben voor zichzelf. 14 miljoen is trouwens een correcte prijs voor dergelijk pand in Manhattan.

 • Patrick Vandeputte

  Nog maar eens het bewijs hoe politici verkwistend omgaan met ons belastinggeld. Niet het hunne want veel belastingen betalen zij niet.

 • andre Dewilde

  Dus, de belastingbetaler mag er dan ook gratis gebruik van maken, want in principe zijn ze mede eigenaar. Goed gevonden hé ?

 • Jürgen Mouton

  En na de onderhandelingen kon hij het kopen, voor een miljoentje of twee, wedden...