Britse regering dreigt er nu al mee onderhandelingstafel in juni te verlaten

De Britse minister Michael Gove, die onder meer belast is met de speciale taak om voorzorgsmaatregelen bij een eventuele no-dealbrexit te coördineren.
REUTERS De Britse minister Michael Gove, die onder meer belast is met de speciale taak om voorzorgsmaatregelen bij een eventuele no-dealbrexit te coördineren.
De Britse regering evalueert in juni of er voldoende vooruitgang is geboekt in de gesprekken over de toekomstige handelsrelatie met de Europese Unie. Is dat niet het geval, dan wil Londen zich intern gaan voorbereiden op een vertrek zonder akkoord. 

Enkele dagen nadat de Europese lidstaten het licht op groen hebben gezet voor de richtsnoeren van een nieuw handelsakkoord voor het Verenigd Koninkrijk, kwam Downing Street vandaag met de eigen prioriteiten op de proppen. Daarin staat zoals verwacht dat Londen een vrijhandelsakkoord wil, gelijkaardig aan dat tussen de EU en Canada. Dat verdrag, CETA in het jargon, laat nagenoeg volledig tariefvrije handel toe in goederen, al zijn er wel grenscontroles. 

Maar waar de Europese Unie daar strenge voorwaarden aan koppelt - een "gelijk speelveld", waarbij de Britse goederen aan de hoge Europese standaarden moeten blijven voldoen - wil de Britse regering daar niet van weten. Downing Street pleit voor "regelgevende vrijheid". "We zullen onze soevereiniteit niet de dieperik in handelen", lichtte minister Michael Gove het document donderdag toe in het Britse Lagerhuis. 

Lijnrecht tegenover elkaar

Visserij is een ander twistpunt. Waar Europa tegen 1 juli een akkoord wil dat de toegang van Europese vissers tot de Britse wateren vrijwaart en vice versa, wil de Britse regering een apart visserijverdrag, los van het vrijhandelsakkoord, dat bepaalt dat er elk jaar opnieuw onderhandeld wordt over de toegang tot en de visquota in de respectievelijke wateren.

Tot slot is er nog de rol van het Europees Hof van Justitie. De EU wil dat het Hof optreedt in geval van een geschil tussen met het Verenigd Koninkrijk, maar daar willen de Britten absoluut niet van weten.

Het Verenigd Koninkrijk zet zich dus lijnrecht tegenover de rode lijnen van de Europese Commissie. De Europese hoofdonderhandelaar, Michel Barnier, waarschuwde eerder deze week al dat er helemaal geen vrijhandelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk komt indien beide partijen het niet eens raken over onder meer eerlijke concurrentie of visserij. “We zullen geen akkoord aanvaarden tegen elke prijs”, aldus de Fransman.

Mogelijk “enkel focussen op interne voorbereidingen”

Maar ook Londen is bereid de onderhandelingstafel te verlaten. In juni willen de Britten evalueren of er al voldoende vooruitgang is geboekt en de ruwe lijnen van een akkoord zichtbaar zijn, zodat het in september finaal kan worden afgeklopt. Is dat niet het geval, dan “zou het Verenigd Koninkrijk de onderhandelingen moeten verlaten en enkel en alleen focussen op de interne voorbereidingen zodat de overgangsfase op een ordelijke manier beëindigd kan worden”, waarschuwt Downing Street. Juni is sowieso een belangrijke maand. Brussel en Londen moeten voor 1 juli beslissen of de overgangsperiode die nu tot eind dit jaar loopt nog verlengd wordt, iets wat de Britse premier Boris Johnson tot nog toe categoriek afwijst.

Officieel is Groot-Brittannië al sinds 1 februari geen lid meer van de Europese Unie, maar tot 31 december 2020 loopt de transitiefase waarin alles min of meer bij het oude blijft. Begin volgende maand starten de wellicht aartsmoeilijke onderhandelingen. Voor de Europese Unie blijft Barnier die leiden, aan Britse kant wordt dat David Frost, Europa-adviseur op het kabinet van Johnson.

“Nemen er akte van”

 Barnier reageert koel op de Britse krijtlijnen. “We nemen akte van het mandaat dat het Verenigd Koninkrijk vandaag gepubliceerd heeft en zullen onze respectieve posities maandag bespreken”, tweet hij. “Wij zullen bij onze eerdere standpunten uit de Politieke Verklaring (een document over de toekomstige relaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, opgesteld naast het brexitakkoord, red.) blijven. We willen een ambitieus en eerlijk partnerschap met het VK in de toekomst.”

De Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier.
REUTERS De Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier.17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Urban Vyaas

  Welke rechtbank is bevoegd als er een geschil is tussen de EU en Canada ivm CETA? Zal waarschijnlijk wel niet het Europees Hof zijn. Dus waarom kan dat dan niet voor het VK?

 • ingrid grieten

  Europa heeft inderdaad niets te zoeken in andermans wateren dat lijkt me logisch. Mijn buurman komt toch ook geen bad bij mij nemen of eten uit mijn ijskast halen. Dat geschillen tussen Europa en de UK voor het internationale hof dienen te verschijnen en niet enkel voor het hof van Europa lijkt me ook logisch. Kwestie van onpartijdigheid.

 • piet devlieger

  De Britten hebben groot gelijk dat ze zich niet laten ringeloren door de EU. Ze zijn soeverein en kunnen alle wegen op - de toekomst ligt voor hen open terwijl Europa zichzelf de afgrond inrijdt.

 • Paul Boutsen

  Duidelijk dat de EU wil blijven geld uitgeven alsof de UK er nog bij zou zitten en meebetalen. Dus gaan de EU de UK zoveel mogelijk proberen kaal te plukken. De EU is de enige club waar je 1.2 miljard per jaar moet betalen om erbij te horen, niets ervoor terugkrijgt (behalve een hoop lucratieve postjes voor weggestemde nationale politici), en 70 miljard moet betalen om eruit te stappen. Wie wil nu nog bij zo'n club lid zijn?

 • jack vandenhende

  Het is Engeland en niet meer Groot Bretagne , Schotland en Noord Ierland willen bij Europa blijven . Johnson kon niet snel genoeg Europa verlaten , en nu wilt hij de onderhandelingen onder zijn voorwaarden starten , met enkel voordelen voor hem . Gewoon negeren , het zal een tijdje economisch minder zijn , maar Engeland zal er veel zwaarder onder lijden , met onder ander het leegloop van Londen .