Britse regering dan toch bereid tot compromis over brexit-voorstel?

 Minister voor Brexit Stephen Barclay tijdens het interview van de BBC waarin hij deed uitschijnen dat er een compromis zou gevormd worden.
AFP Minister voor Brexit Stephen Barclay tijdens het interview van de BBC waarin hij deed uitschijnen dat er een compromis zou gevormd worden.
Is de Britse regering bereid tot compromissen om met de Europese Unie tot een brexit-akkoord te komen? Daar heeft het alle schijn van na uitspraken van minister voor Brexit Stephen Barclay op de BBC. Premier Boris Johnson roept de EU intussen op om de Britten "halfweg" te ontmoeten en zich dus toegeeflijker op te stellen.

Het voorstel dat Johnson woensdag deed om een brexit-akkoord mogelijk te maken waar de door hem zo verguisde Ierse 'backstop' niet langer deel van uitmaakt, werd vrijdag door de Europese Unie weggezet als "geen basis voor een akkoord". Kort samengevat komt het complexe voorstel erop neer dat Noord-Ierland zijn regels voor productnormering en de veiligheid van landbouwproducten en voeding ook na de brexit op die van de Europese interne markt blijft afstemmen, mits goedkeuring van het Noord-Ierse parlement. Wel wil de regering-Johnson Noord-Ierland samen de rest van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese douane-unie halen, evenwel zonder dat dat tot een harde grens met de Ierse republiek zou leiden.

"Wat we geschetst hebben, is een brede landingszone", zei brexit-minister Barclay zondag, na een vraag naar mogelijke douanecontroles op het Ierse eiland. "Wanneer over de details onderhandeld wordt, kunnen we natuurlijk bespreken hoe dit moet werken." Ook het feit dat het Noord-Ierse parlement zich om de vier jaar zou moeten uitspreken over de afstemming op de Europese interne markt, moet "besproken" worden.

Johnson

Premier Boris Johnson herhaalde zondag dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de Europese Unie verlaat, met of zonder akkoord. "We gaan onze koffers pakken en vertrekken", schreef hij in The Sun on Sunday. "De enige vraag is of Brussel ons uitwuift dankzij een akkoord waarmee we beiden kunnen instemmen, of als we verplicht zullen worden de deur achter ons dicht te trekken." Johnsons verklaringen lijken in tegenspraak met de regeringsdocumenten die vrijdag uitlekten en die zeggen dat Johnson bij een gebrek aan een akkoord aan de Europese Unie nieuw uitstel voor de brexit zal vragen. 

Inhoudelijk betekent zijn voorstel voor een akkoord volgens Johnson dat het Verenigd Koninkrijk Europa tegemoet wil komen. Nu is de EU aan de beurt om in de richting van het VK op te schuiven.

Als de onderhandelingen mislukken en Johnson verplicht wordt om Europa om uitstel te vragen, zou hij volgens The Sunday Telegraph de werking van de EU willen blokkeren. Zo zou hij overwegen om über-brexiteer Nigel Farage voor te dragen als Brits eurocommissaris of om de goedkeuring van de Europese meerjarenbegroting te blokkeren. Zulke démarches zouden vooral symbolisch zijn. Zo moet de EU elke voorgedragen commissaris ook aanvaarden, terwijl de formele goedkeuring van de meerjarenbegroting tot volgend voorjaar, misschien zelfs tot volgende zomer, op zich kan laten wachten. Het valt bijna niet voor te stellen dat de EU haar eigen werking in gevaar zou brengen door een nieuw brexit-uitstel toe te kennen dat zo lang loopt.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  In een echtscheiding tracht iedere partij om de maximum te bekomen.

 • Thomas Van Pul

  Wat een vreemde text van Tony ,ik werk alleen met Britten in buitenland ,de schaamte en onzekerheid druipt ervan af !!!

 • joan vliegen

  Toegeven ? Wat toegeven aan wie ? Ze stellen of niks voor, hetzelfde of iets gelijkaardigs nog slechter. Er is niks toe te geven. Er is niks goed voorgesteld in jaren en we moeten dat toegeven ? Ok gebeurd. De EU is streng hardvochtig en onverzettelijk inzake de brexit . Voila opgelost. Morgen wordt er verder gepraat over de komma's, er staat ook punten teveel in. Das voor overmorgen...

 • Patrick Verbelen

  in ieder geval verschijnen er op de Britse TV zenders sinds een week informatieve berichten dat ze uit de EU stappen op 31 oktober 2019

 • Tony Steens

  Engelse zijn steeds goed georganiseerd, zoals gentlemen. Het is toch van in het begin duidelijk dat heel de aanstelling van Boris Johnson, de harde uitspraken, de show rond het parlement... allemaal deel uitmaken van een wel georchestreerd scenario om de EU te doen toegeven ?