Britse regering betrapt op brexitnoodplan 'operatie Yellowhammer'

Archiefbeeld van de Britse minister van Milieu Michael Gove.
REUTERS Archiefbeeld van de Britse minister van Milieu Michael Gove.
Dat de Britse regering werkte aan een noodplan voor het geval de brexit-onderhandelingen mislukken, was al bekend. Nu weten we ook dat de regering van Theresa May het voorbereidende werk de klinkende naam 'operatie Yellowhammer' heeft meegegeven. Dat is vandaag duidelijk geworden toen een onvoorzichtige medewerker een geheim document liet fotograferen.

Van de man werd een foto genomen toen hij in het gezelschap van minister van Milieu Michael Gove regeringsoverleg verliet. Bovenaan de eerste bladzijde van het document dat hij tegen zich aangedrukt hield, is te lezen dat het gaat om een briefing van het ministerie van Financiën over 'operatie Yellowhammer: noodplanning in geval van "no deal"'. Yellowhammer is de Engelse benaming voor het kleine zangvogeltje geelgors.

Verder staat onder meer te lezen dat er een communicatiearchitectuur moet worden uitgewerkt die ervoor zorgt dat het vertrouwen behouden blijft wanneer de noodplannen geactiveerd worden. "Dit is vooral belangrijk voor financiële diensten." Er werd ook gesproken over de toegang vanuit Verenigd Koninkrijk tot de EU, "via de luchtvaart en via het spoor".

Vrijhandelszone

May streeft naar een vrijhandelszone voor goederen en landbouwproducten tussen haar land en de Europese Unie. Zo zouden de Britten deels onderhevig blijven aan de regels van de Europese eenheidsmarkt. Het zou de herinvoering van grenscontroles tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland moeten vermijden. Tegelijkertijd wil May het vrije verkeer van diensten met Europa stoppen.

May publiceerde haar plan in juli, na woelige vergaderingen met haar regering op haar buitenverblijf in Chequers. Hardliners als minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en brexit-minister David Davis verteerden het compromis niet en namen ontslag uit de regering.

Alternatief plan

Dit weekend lanceert een groep van een zestigtal rebellen, onder leiding van de ultraconservatieve Jacob Rees-Mogg, een eigen plan. Hun alternatief plan gaat uit van een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie en zal ook een oplossing bieden voor de Ierse grenskwestie, zo citeert de Britse krant 'The Daily Telegraph' een anonieme bron. Verwacht wordt dat Johnson en Davis de voorstellen zullen steunen.

Jacob Rees-Mogg
REUTERS Jacob Rees-Mogg

Volgens de Britse openbare omroep BBC worden de voorstellen van de hardline brexiteers vanaf zondag druppelsgewijs gepubliceerd. Voor maandag zou een groot evenement in de steigers worden gezet.

Onvrede

Ook in het Europese kamp is het plan van Chequers niet op applaus onthaald. Volgens Britse parlementsleden sabelde hoofdonderhandelaar Michel Barnier het plan helemaal neer toen hij begin deze week een vergadering met hen had, maar dat kon de woordvoerder van de Europese Commissie vandaag niet bevestigen. Volgens hem bevat het plan van May "positieve elementen", maar blijven er ook kwesties "die nog steeds problemen stellen".

Groot-Brittannië verlaat eind maart volgend jaar de Europese Unie. Om een ongeordend vertrek te vermijden, zouden Europese en Britse onderhandelaars dit najaar een akkoord moeten bereiken over de boedelscheiding. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan De Cock

  Doorbijten de EU is een monster

 • Karel Valgaern

  Victor, aan heel dit gebeuren is weinig democratisch gebeurt. Het is al gestoeld op leugens, door henzelf toegegeven. Nu er grote vraag is om een nieuw referendum weigert men, bang dat men de nipte overwinning zou kwijtraken. Wat is democratisch daaraan? Wij stemmen toch ook regelmatig? Maar verkiezingen zijn bedoelt om een regering af te rekenen op hun globaal werk, niet op 1 punt. Alhoewel dit tegenwoordig meer en meer het geval word....

 • Annelies Vandenbroeck

  Ze hebben ginder al lang spijt maar kunnen niet meer terug wegens enorm gezichtsverlies.

 • Jos Spriet-Dewaele

  Die willen gewoon de deur achter zich toetrekken zonder een cent te betalen en enkel voordelen behouden

 • Victor Munster

  Och arme... we keren gewoon terug naar dezelfde toestand van voor de Britse toetrede. Was dat nu echt zo erg? En waarom zijn er hier zoveel die pseudo-bekommerd zijn om die "arme Britten"? Democratie op zijn best; Europa zou daar best ook wat aan werken.