Britse regering bereidt financiële reddingsoperatie voor in geval van no deal-brexit

Boris Johnson dreigt met een brexit zonder akkoord, hoewel dat zware gevolgen kan hebben voor de Britse economie.
AFP Boris Johnson dreigt met een brexit zonder akkoord, hoewel dat zware gevolgen kan hebben voor de Britse economie.
De Britse regering heeft een geheime lijst van grote bedrijven opgesteld die financiële hulp nodig hebben, wanneer Londen zijn dreigement uitvoert om zich terug te trekken uit de Europese Unie zonder een onderhandelde overeenkomst. Dat schrijft The Times.

Michael Gove, de Britse minister die de no deal-brexit moet voorbereiden, bevestigde vrijdag voor het eerst dat een reddingsoperatie wordt gepland voor bedrijven die met kastekorten zouden te maken krijgen. De operatie kreeg de naam ‘Operation Kingfisher’ of Operatie IJsvogel (de ijsvogel of halcyon was een heilige vogel in het oude Griekenland en stond toen symbool voor doelgerichtheid en welvaart, de vogel bouwt in de mythe zijn nest op woelige baren, op zee, nvdr). 

Het achterliggende doel van Operatie IJsvogel is om die bedrijven financieel te ondersteunen die "tijdelijk zouden kunnen lijden" onder een no deal-brexit, aldus Gove. Vooral de bouwsector en productiebedrijven worden als kwetsbaar omschreven, zo stipt The Times aan. 

Niet genoeg schepen

Sky News komt vandaag met ander brexit-nieuws. Uit een Brits regeringsdocument dat de tv-zender kon inkijken blijkt dat het Verenigd Koninkrijk onvoldoende schepen heeft om Europese vissersboten tegen te houden, wanneer die illegaal de territoriale wateren zouden binnenvaren na aan brexit zonder akkoord.

De omzendbrief, opgesteld door ambtenaren van het ministerie van Milieu, stelt dat er “veel onzekerheden” zijn over de mogelijkheden om langs de kusten te patrouilleren. Er zouden slechts 12 schepen beschikbaar zijn om een gebied te bewaken dat “drie keer zo groot is als de oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk”, aldus Sky News.

Franse vissers

Deze waarschuwing volgt op het dreigement van Franse vissers dat ze de Britse export over het Kanaal zullen in de war sturen, als ze na een brexit niet langer de toelating hebben om in Britse wateren te vissen. In een eerder akkoord dat de vorige Britse premier Theresa May had onderhandeld met de EU zouden Europese schepen nog gedurende een overgangsperiode van 21 maanden vrij in de Britse wateren kunnen komen, en in die tijd zou dan een nieuw akkoord over de visserij kunnen worden uitgewerkt, maar dat akkoord is verworpen door het Britse parlement. Nu is er sprake van een brexit op 31 oktober.

Boris Johnson wil nieuwe onderhandelingen over het akkoord openen, maar Brussel houdt de boot af. Daarop is Johnson beginnen dreigen met een brexit zonder akkoord, hoewel dat zware gevolgen kan hebben voor de Britse economie.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willem Sliggers

  De raven zullen de 'Tower' in Londen verlaten en de sneeuw zal smelten op de top van de 'Ben Nevis' in Schotland. M.a.w. het land zal zichzelf vernietigen! Deze myte is in Groot Brittanie gekend en word misschien de realiteit !

 • eric maier

  Geert Landsman, Groot Brittanie heeft intussen sinds het Brexit referendum, bijna 41 miljard pond gekost. De nationale bank injecteert regelmatig miljarden extra om de Pond stabiel te houden, en vooral om een beursdaling - zoniet crash - te voorkomen. Economisch gezien zou volgens experts uit GB, het verlies nu al ruim - voorzichtig geschat -4.7 miljard gekost hebben de laatste 18 maanden. De werkloosheid is gestegen omdat meer bedrijven hun hoofdactiviteit op het vasteland zetten. Leugens ??

 • wim Goossens

  @ Geert Landsman : natuurlijk kunnen ze het Pond bijdrukken en laten devalueren tot het niets meer waard is, de UK is afhankelijk van veel import voor voedsel, medicijnen en grondstoffen .... Die zullen allemaal duurder worden voor hun .... Hun staatsschuld zal oplopen want veel van hun staatsobligaties zijn uitgegeven in dollars en euro's ....

 • Geert Landsman

  Leugens, ze hebben een eigen munt dus kastekorten kan niet.

 • wim Goossens

  @ Gino Denil : inderdaad Gino, velen met hun kommentaar hier over hoe geweldig het zou zijn om uit de Eu te stappen vergeten dat veel van het geld dat in de Eu gestoken wordt terugvloeit naar het land zelf: voor Belgen is dit slechte 76,85€ per jaar dat de EU ons netto kost ... Daartegen de 5 regeringen in ons land kosten ons vele malen meer ... Maar dat vergeten de populisten erbij te vertellen ....