Britse rechter weigert arrestatiebevel tegen Assange in te trekken, WikiLeaks-oprichter blijft gevangen in ambassade

Julian Assange.
AFP Julian Assange.
WikiLeaks-oprichter Julian Assange blijft voorlopig waar hij is: in de ambassade van Ecuador in Londen. Een Britse rechter heeft Assange vanmiddag ongelijk gegeven in een zaak die hij had aangespannen om het arrestatiebevel tegen hem in te trekken.

Assange verbrak in 2012 de belofte die hij had gedaan toen hij op borgtocht was vrijgelaten en vluchtte de ambassade in. Hij was eerder aangehouden op verdenking van verkrachting en aanranding in Zweden. Zweden heeft het arrestatiebevel tegen de WikiLeaks-voorman inmiddels laten vallen, en volgens zijn advocaten zou Groot-Brittannië hetzelfde moeten doen.

Volgens zijn verdediging leeft Assange in omstandigheden "die lijken op gevangenschap, zonder toegang tot medische zorg of zonlicht". Assange zou inmiddels last hebben van zijn gebit, zijn gewrichten en van een depressie.

Het openbaar ministerie stelt dat Assange de voorwaarden van zijn borg heeft geschonden en dus moet worden opgepakt.

Assange werd in december Ecuadoraans staatsburger in een poging de impasse te doorbreken. Londen weigerde hem echter een diplomatieke status te geven, waardoor zijn verblijf in de ambassade nog altijd voortduurt.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerard Braeckmans

    Maar gestreefd is nog altijd met een -d, dat is sinds lang nog niet veranderd. Opmerkelijk hoeveel -dt fouten op het forum geschreven worden.

  • Jean-Pierre Vercruysse

    Heeft men niets nuttiger te doen?? Ik sta niet achter Assange, maar dit is een oude zaak die volledig voorbij gestreeft is.

  • Sobek Wessels

    De Britten doen dit enkel en alleen in opdracht van de VS , zeker nu de brexit er aan komt en hun enige vriend de VS is !