Britse rechter: Belgisch-Marokkaanse imam Ibn Ali mag worden uitgeleverd aan Spanje

Tarik Ibn Ali
Facebook Tarik Ibn Ali
Tarik Ibn Ali mag worden uitgeleverd aan Spanje, zo besliste de Britse rechter dinsdag. De Belgische-Marokkaanse imam Tarik Chadlioui – zijn echte naam – wordt verdacht van het rekruteren van leden voor terreurgroep IS. Zijn wervingsvideo’s via YouTube zouden mensen aanmoedigen om voor IS te vechten in Syrië.

Dat meldt de BBC. De vermeende misdrijven hebben betrekking op bezoeken aan Mallorca. Dat eiland zou hij hebben bezocht om een IS-cel op te richten waarvan hij ook geestelijk leider werd.

Ibn Ali was meerdere malen in de Nederlandse stad Gouda om fondsen te werven voor megamoskee El Wahda. De prediker die ook als inspirator geldt van Shariah4Belgium, vocht zijn uitlevering aan met het argument dat dit zijn recht zou schenden om te leven in een gezin dat één is.

Familie

De Britse rechtbank – Ibn Ali woont en is opgepakt in Birmingham - ging daar volgens de BBC niet in mee. De rechter stelt dat zijn familie voor hulp kan aankloppen bij zijn moskee, en dat zijn 17- en 18-jarige kinderen in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Ibn Ali kan nog in beroep gaan tegen deze beslissing.

In België loopt momenteel geen onderzoek naar de man. Officieel vertrok hij na de invoering van het boerkaverbod uit ons land, maar eerder in het voorjaar kwam hij wel weer preken in verschillende Antwerpse moskeeën. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • armand mudah

  neem hem zijn belgise pas toch af

 • Kris Boeie

  Ik zie ni veel Belg in die gast

 • Peter Buyck

  Schending van 'de eenheid van het gezin'? Dan zouden héél wat criminelen moeten vrijgelaten worden naar hun partner en kinderen...

 • Peter Gijselaar

  Wat had je nu gedacht van België hier mag toch alles.Ik denk dat ze er nog voor gaan betalen dat hij ginder in de gevangenis zit.