Britse privédetective: "Dood Ivana Smit is geen tragisch ongeval"

ANP
De dood van Ivana Smit (18) is duidelijk geen tragisch ongeval. Tot die conclusie komt de Britse privédetective Mark Williams-Thomas die op vraag van de nabestaanden van het Nederlands-Belgische fotomodel naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur trok en daar een week lang haar overlijden onderzocht.

Smit werd op 7 december dood teruggevonden na een val van een balkon van een appartementsgebouw in miljoenenstad Kuala Lumpur.  Haar overlijden is met raadsels omgeven. De politie leek al snel uit te gaan van een ongeluk, maar haar familie gelooft dat niet. Williams-Thomas wil de Maleisische politie ervan overtuigen om het onderzoek te heropenen. Die feiten moeten dan "zonder twijfel" als moord worden onderzocht, verklaarde de privédetective aan TV Limburg. Of dat gaat lukken, valt af te wachten. De Brit ervoer massale corruptie in het Aziatische land. "Het is duidelijk dat personen en clubs de politie betalen in ruil voor bescherming. Het is ongezien dat de politie in de 21ste eeuw meewerkt aan doofpotoperaties."

Details wil hij nog niet geven. De man sprak heel wat mensen die enkel anoniem bereid waren om een getuigenis af te leggen, en duidelijk schrik hadden. "Er zijn weinig mensen die het verhaal kennen, die het overlijden niet verdacht vinden", aldus nog Williams-Thomas. De Brit hoopt binnen de tien dagen nieuwe informatie te krijgen die hij wil delen met de familie.

UIt de tweede Nederlandse lijkschouwing bleek al dat Smit, afkomstig uit Peer, al een letsel op haar achterhoofd had voordat ze de dodelijke val maakte. Ivana had naast een letsel op het achterhoofd ook blauwe plekken op haar beide bovenarmen, zowel aan de binnen- als buitenkant. Dat kan er volgens de patholoog op duiden dat ze tegen haar wil is vastgepakt.  Eerder raakte al bekend dat er drugs gevonden zijn in het lichaam van het meisje. Het gaat om cocaïne die al 'langer' voor haar dood zou zijn ingenomen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tina Colpaert

  Iedereen heeft het door dus waarom nog deze "simpele" man betalen voor idiote" conclusie ja als je een feestje bouwt en naakt naar beneden valt dan is er 1 en ander fout gelopen!!!!!!!

 • Geert Van de Moortele

  Waarom haar verrassen ?Het bewijsmateriaal is weg.

 • Jan Dhooghe

  Uiteraard is zijn conclusie dat het geen tragisch ongeval is. Hij wordt daarvoor betaald door de familie. Die familie wil haar grote gelijk bewijzen, de detective geeft hun gewoon wat ze hebben besteld. Het is zoals politici of ceo's een rapport bestellen die telkens aantoont dat ze te weinig verdienen in vergelijking met anderen.

 • Hans PIROT

  Aan heel de zaak is er een reukje.Waarom vertoeft ze in het gezelschap van zo'n mensen.Het slachtoffer gaat ook niet vrijuit

 • Jean Paul Peelos

  Nabestaanden aub geef geen geld meer uit aan private initiatieven terzake. Ook onze eigen regeringen hebben er geen vort aan grond. Maleisie is een moslimstaat. Geradicaliseerd. Ongelovigen horen er niet thuis. Alleen Saoudi-Arabie kan licht laten schijnen over deze zaak. Zij zijn de echte heersers in Maleisie.