Britse prins Philip (95) gaat met pensioen: geen publieke opdrachten meer

De Britse koningin is 91 jaar geworden, haar man prins Philip blaast in juni 96 kaarsjes uit.
Samir Hussein/WireImage De Britse koningin is 91 jaar geworden, haar man prins Philip blaast in juni 96 kaarsjes uit.
De Britse prins Philip zal vanaf de herfst geen publieke opdrachten meer uitvoeren. Dat maakt Buckingham Palace vanmorgen bekend, nadat koningin Elizabeth haar hele hofhouding bijeen had geroepen voor een uitzonderlijke en dringende vergadering.

 "Zijne Koninklijke Hoogheid de Hertog van Edinburgh heeft beslist dat hij vanaf de herfst van dit jaar geen openbare verplichtingen meer op zich zal nemen", klinkt het in een mededeling van het konininklijk paleis in Londen. "De Hertog geniet de volle steun van de Koningin".

Het luidt dat Philip zijn eerder geplande engagementen, van nu tot augustus, zal nakomen en zijn echtgenote zal vergezellen. Hij zal "geen nieuwe uitnodigingen voor bezoeken en engagementen meer aanvaarden, niettegenstaade hij ervoor kan kiezen af en toe sommige publieke gebeurtenissen bij te wonen".

De echtgenoot van de koningin is hoofd of voorzitter van meer dan 780 organisaties. Hij blijft ermee verbonden, maar hij zal geen publieke rol meer spelen door engagementen bij te wonen, zo staat ook in het communiqué.

Elizabeth II blijft ondertussen gewoon voortdoen, besluit de tekst.

Het nieuws werd eerst gemeld door de krant Daily Mail en leidt in Britse media en op sociale media tot vele speculaties over de gezondheid van koningin Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip. Bronnen melden echter aan Reuters en de BBC dat er geen reden is tot bezorgdheid over de gezondheid van beiden.

Een bijeenroeping van het hele personeel is niet ongewoon. Maar de manier waarop dat deze keer gebeurde, is dat wel. Lord Chamberlain, de hoogste beambte van het paleis, heeft op het laatste moment alle ambtenaren op alle koninklijke paleizen in het land bijeen geroepen. Ook de personeelsleden van het buitenverblijf in het Schotse Balmoral zijn opgetrommeld.

De Britse Queen vierde vorige maand haar 91ste verjaardag. Haar man wordt volgende maand 96. Beiden voeren nog vaak officiële taken uit, al doen ze het de voorbije jaren rustiger aan.

Populair

De koningin heeft gisteren eerste minister Theresa May ontmoet om formeel toestemming te geven voor de ontbinding van het parlement in de aanloop naar de verkiezingen in juni. Prins Philip opende gisteren de nieuwe Warner Stand op Lord's Cricket Ground in Londen.

Elizabeth, die de troon besteeg in 1952, is de langst regerende vorst van het Verenigd Koninkrijk. Uit bevragingen blijkt dat ze nog steeds enorm populair is bij de Britten. De koningin en prins Philip vieren in november hun 70ste huwelijksverjaardag.

AP
AFP
AFP