Britse premier wil gesprek over brexitdeal

De Britse premier Boris Johnson (rechts) met zijn Ierse evenknie Leo Varadkar tijdens een ontmoeting op 10 oktober, 2019.
NOEL MULLEN via REUTERS De Britse premier Boris Johnson (rechts) met zijn Ierse evenknie Leo Varadkar tijdens een ontmoeting op 10 oktober, 2019.
De Britse premier Boris Johnson wil maandag een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en EU-president Jean-Claude Juncker in een poging hun steun te krijgen voor zijn brexitdeal. Dat schrijft The Sunday Times.

De premier biedt de drie Europese leiders de optie hem te helpen met een nieuwe deal of in te stemmen met een vriendelijke versie van een no-dealbrexit op 31 oktober, zo schrijft de krant op basis van een bron die bekend is met de gesprekken die zijn gevoerd.

Oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour zegt tegen Sky News dat het onwaarschijnlijk is dat hij een nieuwe deal tussen Johnson en de EU zal steunen. Hij ziet met name beren op de weg als het gaat om het oplossen van de kwestie rond Ierland. Het eiland blijft straks voor een deel lid van de EU, terwijl het noorden er met de rest van het Verenigd Koninkrijk uitstapt. "Als de nieuwe deal een grens creëert door de Ierse Zee in plaats van op de Ierse grens zelf, dan voorzie ik problemen", aldus Corbyn.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny janssens

  niet meer praten ... leg een ultimatum op tafel en dan kunnen de Britten doen wat ze willen

 • Olivier Pierrard

  Beste luc, ik denk dat je de voordelen van europa wel wat onderschat. Dankzij europa is er vrije handel tussen goederen en mensen binnen europa. Tuurlijk heeft dit nadelen maar heel wat industrie in belgie zou failliet gaan zonder de vrije handel. Heel wat europese samenwerkingen zijn zo tot stand gekomen waardoor misdaad bestrijding minder grensgebonden is.

 • Georges Vande Velde

  Nog altijd geen “gesprek” gehad ? Na maanden heen en weer vliegen van May en nu van de verwilderde Boris gaan Merkel en Boris over de Brexitdeal praten !!!!! Hoelang gaat dat geldverslindende theater nog duren. Simpel oplossen schaf Europa af en alles terug naar het oude !!!

 • Vandeputte Patrick

  Hij wil dit, hij wil dat... In feite heeft hij niks te willen. Er is al langer een overeenkomst. Punt uit.

 • Gilbert Rodts

  Die Corbyn ziet niks goed als het niet van hem komt in plaats van een goede oplossing te zoeken ligt die graag dwars.Uit de EU stappen is niet goed maar alle landen zouden terug meer controle moeten krijgen over hun eigen grond gebied .