Britse premier Theresa May wil opnieuw meer tijd voor brexitdeal

Brits premier Theresa May heeft meer tijd gevraagd voor heronderhandeling over de brexit met de EU.
EPA Brits premier Theresa May heeft meer tijd gevraagd voor heronderhandeling over de brexit met de EU.
Brits premier Theresa May heeft het parlement in Londen opnieuw om meer tijd voor de heronderhandelingen over de brexit met de EU gevraagd. Dat melden de BBC en de Telegraph vandaag onder aanhaling van regeringsbronnen. May wil uiterlijk woensdag een verklaring afleggen in het parlement over de stand van zaken in de onderhandelingen. Donderdag zal er over de verdere procedure gestemd worden.

Een regeringswoordvoerster bevestigde dat 27 februari intussen al als datum is voorzien voor een bijkomende stemming over hoe het nu verder moet. Maar mogelijk is dat nog altijd niet de definitieve stemming, en zouden er enkel amendementen moeten worden goedgekeurd.

Als het parlement May donderdag meer tijd toekent, zou dat al de tweede verlenging zijn sinds ze crashte met haar brexitdeal midden januari. De oppositie beticht May ervan de afgevaardigden kort voor de brexitdatum van 29 maart in een alles-of-niets-stemming te laten kiezen voor haar deal of een brexit zonder akkoord.

Pogingen om May de controle over het brexitproces af te nemen en een uitstel van de EU-exit af te dwingen, zijn tot op vandaag mislukt. Keir Stramer, de brexitexpert van oppositiepartij Labour, kondigde aan dat zijn partij donderdag een tweede en definitieve stemming over Mays brexitakkoord tegen eind februari wil forceren. 

Labour moet daarvoor wel substantiële steun van pro-Europese afgevaardigden uit het regeringskamp krijgen. Volgens de Sunday Times ziet het er echter tot dusver niet naar uit dat ze daarin zullen slagen.

Ierse backstop

Op 29 januari stemde een meerderheid van de parlementsleden voor heronderhandelingen over de zogeheten Ierse backstop. Met die backstop moet een herinvoering van grenscontroles tussen Noord-Ierland en het EU-lid Ierland voorkomen worden. Voor veel conservatieve parlementsleden is de regel evenwel een doorn in het oog, omdat ze vrezen dat Groot-Brittannië daardoor permanent aan de EU gebonden blijft.

Morgen gaat brexitminister Stephen Barclay voor overleg naar Brussel. Tot dusver heeft de EU echter elke verandering aan het brexitakkoord afgewezen. Barclay zal er spreken met de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Die laatste zei “uit te kijken naar de ontmoeting” en te zullen “luisteren naar hoe het Verenigd Koninkrijk een uitweg ziet”.

Premier May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kwamen vorige week overeen dat hun teams in gesprek gaan over een oplossing waarmee het Britse parlement de afspraken over een ordelijke brexit kan goedkeuren. 

"De EU zal het terugtrekkingsverdrag niet heropenen”, aldus Barnier. Wel staat de EU open voor een aanpassing van de bij het scheidingsverdrag horende politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen Londen en Brussel, stelt hij.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Ze heeft gelijk om uitstel te vragen. Voor mij staat ze ver boven alle politici in Europa. Iemand anders had er al lang de brui aangegeven en ontslag genomen met alle chaos van dien. Iedereen al vergeten dat zij niet per se pro Brexit was, maar de uitslag van het referendum was bindend. Dat voert ze uit. Niet meer en niet minder.

 • guido vermeyen

  Misschien een berichtgeving als er werkelijk iets ondertekend wordt, nu alle dagen : May naar EU om te bespreken, May stelt uit, May weer naar EU....is dat nog nieuws, zelfde met Trump la Trump si, Trump la, en dit allemaal via Soenen, de zelfverklaarde expert VS....kost de VRT bommen geld..en dat ventje klust nog bij met onnozele reportages, die geen mens nog interesseert, zuiver uit narcisme...o wat ben ik goed....

 • Ludo Vermeiren

  Het blijft een belachelijke zaak die Brexit. Zoveel verloren energie en tijd en er is geen enkele bijdrage aan echte problemen. Waarom in godsnaam?

 • Erwin Van Roy

  Peter Hegge je weet echt niet over wat je praat. als je vandaag naar Engeland gaat met trein en boot is er al een douane controle ook al is het in de EU. het is de kwestie Noord Ierland de Britten willen daar geen harde grens. En Europa wel om hun mensen te beschermen tegen oneerlijke concurrentie. En de mensen die zo tegen Europa zijn weten nog niet half hoe goed ze het hebben of dachten die dat België in zen eentje kan opboksen tegen grotere landen. dom dommer domst.

 • Frans Peeters

  2 jaar niets gedaan dan vergaderen en nu is er niets klaar