Britse premier Theresa May roept haar kabinet bijeen na ontslag twee ministers

AFP
De Britse premier Theresa May haar kabinet vanochtend bij elkaar. De Britse regering verkeert volop in crisis nadat twee topministers ontslag namen. May moet opnieuw eenheid vinden, meldt de BBC.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson nam gistermiddag ontslag uit de regering van Theresa May. Nog geen 24 uur eerder stapte ook brexit-minister David Davis op. Hun ontslag heeft alles te maken met het standpunt van de regering met betrekking tot de relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie na de brexit in maart 2019. Ze kunnen zich niet vinden in de "zachte brexit" die May verdedigt.

In de Britse regeringscrisis is premier Theresa May nu ook de steun kwijt van twee ondervoorzitters van haar Conservatieve Partij. Maria Caulfield kan de richting die de brexit-onderhandelingen uitgaan niet langer steunen, schrijft ze in haar ontslagbrief. Behalve Caulfield, ondervoorzitter voor vrouwen, stapt ook Ben Bradley, ondervoorzitter voor jongeren, op. De twee politici zijn dan wel relatief onbekend, maar hun ontslag geldt als een duidelijk signaal in de partij.

Toch verwachten waarnemers niet dat er een motie van wantrouwen wordt ingediend tegen May. "Het zou extreem dom zijn als we een motie van wantrouwen zouden indienen tegen de premier", zei Michael Howard, de vroegere voorzitter van de conservatieven, aan de BBC.

Jeremy Hunt arriveert. Minister van Volksgezondheid Hunt volgt op Buitenlandse Zaken Boris Johnson op.
EPA Jeremy Hunt arriveert. Minister van Volksgezondheid Hunt volgt op Buitenlandse Zaken Boris Johnson op.
En David Gauke, staatssecretaris van Justitie.
EPA En David Gauke, staatssecretaris van Justitie.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fredien Vandervekens

  Russische inmenging, durf ik wedden !

 • guido Bervoets

  Zo zie je maar tot wat een onnozel referendum kan leiden. Dat komt ervan als je zo een drastische beslissing met zulke verstrekkende gevolgen over laat aan het buikgevoel en de zure oprispingen van de bevolking.

 • van roy jozef

  May moet eruit, daar werken ze naar.

 • joan lute

  Laat het VK maar aanmodderen. Ze hebben immers zelf hun eigen bevolking voorgelogen en dan moeten ze de gevolgen van een totale breuk met de EU en de rest van de wereld maar waardig dragen. Jammer is het wel dat de burgers de ergste pijn hiervan zuilen ervaren terwijl de brexit politici hoogstwaarschijnlijk de biezen pakken en als lafaards vluchten.