Britse premier May sluit “geheim akkoord” over douane-unie na brexit

Theresa May verlaat Downing Street in Londen
AFP Theresa May verlaat Downing Street in Londen
De Britse premier Theresa May zou vandaag een akkoord hebben gesloten over een zogenoemde douane-unie. Daarmee zou de grens tussen Noord-Ierland en Ierland openblijven en zou een van de grootste obstakels in de brexitonderhandelingen worden weggenomen.

De deal, waaroverThe Sunday Times bericht, zou ‘Future Economic Partnership’ heten. De Britse krant baseert zich op bronnen rond de regering van premier Theresa May.

In het akkoord zouden ook details staan over een handelsakkoord tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. De deal zou vergelijkbaar zijn met het CETA-handelsakkoord dat de EU en Canada vorig jaar beklonken. De overeenkomst zal een uitstapclausule bevatten, waardoor premier May kan proberen sceptische ‘brexiteers’ binnen haar Conservative Party voor zich te winnen. De voorbereidingen voor een definitieve deal zouden “veel geavanceerder zijn dan eerder bekendgemaakt”.

Een woordvoerder Britse premier May doet het bericht in
The Sunday Times af als “speculatie”. Volgens hem zijn de onderhandelingen nog gaande. “We hebben alleen goede vooruitgang gemaakt voor onze toekomstige betrekkingen”, aldus de woordvoerder aan het Duitse persagentschap dpa. 

Zeker is wel dat het Britse kabinet komende dinsdag bijeenkomt voor overleg over het plan. Op vrijdag hoopt May voldoende vooruitgang te hebben geboekt om de EU ervan te overtuigen een speciale brexittop tussen de partijen te organiseren.

Geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland

De Ierse kwestie geldt als de belangrijkste horde om het brexit-akkoord te voltooien. May zei recent dat het akkoord “voor 95 procent” rond is.

De EU wil niet dat er ooit nog een harde grens komt tussen EU-lid Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Ze eist daarvoor een garantie van premier May. Die bleef tot nu toe uit. 

Beide partijen vrezen dat een harde grens, met controles tussen Ierland en Noord-Ierland, de kwetsbare vrede in de voorheen door burgeroorlog verscheurde regio in gevaar zou brengen. 

Toch zal er op een of andere manier een scheiding moet komen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, omdat er vanaf 1 april geen vrij verkeer van personen en goederen meer zal zijn. De EU moet kunnen controleren wat er naar binnen komt en naar buiten gaat.
52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jens van den Broeck

  Wat een prachtige deal! Geld graaien, vrije handel, geen migranten binnen.. En wij mogen daar mee voor betalen? VLexit, nu!!

 • Dirk Vregels

  Erg vreemd, die "douane-unie" tussen EU Ierland en UK bestaat namelijk al van voor de EU begon. Buiten de valuta was dit destijds ook een punt waar de UK op stond om te handhaven en waar de EU zich toen bij neerlegde. De controle versoepelde wel iets maar de bestaande regeltjes niet.

 • Stefanie van Dijk

  Ik ga er vanavond eens goed voor zitten, Channel 4 (via de sateliet) zend een docu genaamd 'Brexit: What The Nation Really Thinks' uit, ben benieuwd wat GB echt denkt van de Brexit die ze aangelogen is ...

 • Mario Bocque

  Who 's next ? Kwestie van tijd !

 • Roy Cooks

  Men gaat er uit of men blijft er in. Alstemblieft neem eindelijk eens een beslissing.