Britse premier May: "Nieuw referendum zou verraad van de democratie zijn"

De Britse premier Theresa May
EPA De Britse premier Theresa May
De Britse premier Theresa May wil niets weten van een nieuw referendum over de brexit. "Verraad van de democratie", noemt ze het als er voor de tweede maal een volksraadpleging komt over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Michel Barnier, EU-hoofdonderhandelaar voor de brexit, dringt dan weer aan op actie. "We hebben niet meer tijd nodig. Wat nodig is zijn politieke beslissingen", aldus Barnier in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

In de Sunday Telegraph schrijft ze zondag dat ze niet zal toegeven aan de luider wordende roep om een nieuw referendum. "In veel gevallen vertrouwden ze er voor het eerst in decennia op dat hun stem zou meetellen; dat na jaren van genegeerd voelen door de politiek hun stem zou worden gehoord'', schrijft May over de miljoenen mensen die in 2016 voor een brexit stemden. "Om de vraag opnieuw te stellen zou een groot verraad zijn van onze democratie - en een verraad van dat vertrouwen."

De actiegroep People's Vote voert campagne voor een volksstemming die gehouden moet worden als er een definitief akkoord is tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de brexit. May schrijft in hetzelfde stuk dat de regering rekening houdt met helemaal geen akkoord. Maar ze is er tevens zeker van dat Groot-Brittannië de EU verlaat met een "goede deal".

"Beslissingen nodig"

Michel Barnier, EU-hoofdonderhandelaar voor de brexit, voelt niets voor verlengde gesprekken met Groot-Brittannië. "We hebben niet meer tijd nodig. Wat nodig is zijn politieke beslissingen", zei Barnier in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

De gesprekken moeten voor Barnier midden november afgesloten worden, zegt hij. Vervolgens kan de EU dan een uitzonderlijke top organiseren. Aanvankelijk was het de bedoeling om tegen de Europese raad van oktober een akkoord te bereiken.

Barnier roept de bedrijven in Europa op om hun voorbereidingen op de brexit te versnellen, zowel op een ordentelijke als op een harde brexit.




69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludovic De Beuckeleer

  geen referendum is pas verraad aan de democratie , als de politici leugens vertellen zoals Johnson en Farage is dat verraad aan de democratie. herstel uw land op een rechtschapen basis en dat is een referendum.

 • Mario Bocque

  Hoeveel referendums moet je anders houden om de keus van het volk te kennen ? Anders wordt het inderdaad maar belachelijk !

 • Marc Baeyens

  Integendeel, een nieuw referendum zou een hulde zijn aan de democratie. Het vorig referendum is gestoeld op leugens van Farrage en Cie. Uitstappen zou miljarden opleveren voor de Britten ; de dag na de overwinning moest hij al toegeven dat het niét zo was. Dus ... nieuwe verkiezingen om de democratie te respecteren.

 • David Lievens

  Farrage, waar zit die eigenlijk (geld scheppen in de eu), zei zelf. Als we met slechts enkele procenten verliezen starten we direct met een campagne voor een volgend referendum. Dus ja, we zwaaien met woorden als democratie wanneer het ons uitkomt.

 • Jan Harmsen

  May is bang dat de bevolking nu geïnformeerd een uitspraak gaat doen. Indien de bevolking de Brexit echt wil dan zal dat bij een nieuw referendum bekrachtigd worden. Maar het probleem is anders, politiekers hebben angst van de bevolking en willen niet dat het volk een zegje heeft. Daarom liegen en bedriegen ze ook altijd rond verkiezingen. De beloven de hemel op aarde, vraag maar aan onze politiekers die telkens alles vergeten zijn na de keuze.