Britse premier Boris Johnson wil 20.000 extra politieagenten aanwerven

De Britse eerste minister Boris Johnson.
EPA De Britse eerste minister Boris Johnson.
Boris Johnson, de kersverse Britse premier, is van plan om in de loop van de komende weken 20.000 extra politieagenten aan te werven. Daarmee maakt hij een einde aan de besparingen van de voorgaande regeringen en speelt hij in op de bezorgdheden van de kiezers over de toename van geweldmisdrijven. 

De laatste twee regeringen zetten flink de schaar in het budget en het personeelsbestand van de politie, maar Boris Johnson wil nu een einde maken aan die besparingen.

Volgens het Britse Instituut voor Fiscale Studies zullen de 20.000 extra agenten jaarlijks maar liefst 1,2 miljard euro kosten. “Het is mijn job als premier om onze straten veiliger te maken”, zei Johnson vandaag in een verklaring. “Mensen willen meer agenten in hun buurt zien, die het publiek beschermen en de criminaliteit terugdringen.”

Johnson had tijdens zijn kiescampagne al beloofd om het aantal politieagenten te verhogen. Het Verenigd Koninkrijk wordt immers geconfronteerd met een stijgend moordcijfer en toenemend aantal steekpartijen.

In maart zei May nog dat een grotere politiemacht niet zou helpen in de bestrijding van gewelddelicten met messen. Volgens de Londense politiecommissaris Cressida Dick is er echter wel een verband. Sinds 2010 is het aantal agenten in Engeland en Wales gedaald van 143.000 tot 122.000.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Vos

  Schaf alle deelregeringen in dit land af, en met dit uitgespaarde geld kunnen er ook 20.000 agenten aangeworven worden.

 • victor vandesande

  De britse staatschuld zal nogal eên boost krijgen als hij dat allemaal wil doen in een economie die zal achteruitgaan na de brexit.

 • Ronny Biesen

  Hij betaalt natuurlijk, of niet?

 • Gerard Braeckmans

  Daar hebben ze hier in belgie al 15 jaar problemen mee.

 • Rody Franks

  Zeer goed idee, maar de kandidaten dan wel heel grondig screenen aub!