Britse premier Boris Johnson vraagt verkiezingen op 12 december, brexit wordt uitgesteld

AFP
De Britse premier Boris Johnson wil dat er vervroegde parlementsverkiezingen komen op 12 december. Dat kondigde hij vandaag aan. Johnson vraagt dat het parlement hem maandag de kans geeft verkiezingen uit te schrijven. Hij heeft daarvoor een tweederdemeerderheid in het Lagerhuis  nodig en rekent erop dat de EU instemt met een uitstel van de brexit.  Labour-leider Jeremy Corbyn laat weten dat zijn partij zich zal onthouden van stemming en ook de andere oppositiepartijen geven aan dat ze niet akkoord gaan met het voorstel van Johnson.

Volgens Johnson krijgt het parlement nu alle tijd die het nodig heeft om het brexitakkoord met de EU kritisch tegen het licht te houden, op voorwaarde dat ze akkoord gaan met nieuwe verkiezingen op 12 december. “Als ze echt meer tijd willen om dit uitstekend akkoord te besturen, dan kunnen ze dat krijgen - maar dan moeten ze instemmen met nieuwe verkiezingen op 12 december”, vertelde de Britse eerste minister aan de BBC.

Het Britse Parlement gaf deze week voor het eerst groen licht aan Johnsons brexitakkoord, maar stemde vervolgens tegen het voorstel van de regering om de verdere behandeling van die “withdrawal agreement bill” (WAB) snel af te ronden.

Uitstel brexit

Het Britse Lagerhuis heeft vervroegde verkiezingen eerder al twee keer verworpen. Oppositiepartij Labour wilde verkiezingen pas toestaan als er eerst zekerheid was dat de brexit zou worden uitgesteld. Volgens Johnson is dat nu het geval. De beslissing van de Europese Unie aangaande een nieuw uitstel voor de brexit-deadline wordt morgen verwacht. “Het ziet ernaar uit dat onze Europese vrienden positief gaan antwoorden op de vraag om uitstel, hoewel ik dat niet wilde. (...) Het is eerlijk gezegd tijd voor de oppositie om hun moed bij elkaar te rapen en zich aan het oordeel van onze collectieve baas te onderwerpen: de kiezer.”

Het lijdt weinig twijfel dat de EU de Britten uitstel zal verlenen, maar over de duur bestaat nog discussie. De meeste Europese landen steunen het voorstel tot uitstel, maar Frankrijk wil dat er schot komt in de zaak. De Franse president Emmanuel Macron is het zat dat de aandacht van de EU al meer dan drie jaar naar de brexit en de dreiging van een vertrek zonder akkoord gaat. Hij moedigt de Britse parlementariërs aan om werk te maken van een snel vertrek, zodat de EU zich kan concentreren op interne hervormingen.

Een korter uitstel tot midden of eind november is de “voorkeursoptie” van Johnson, zo geeft hij aan in de brief aan Corbyn. De premier gaat er dan vanuit dat de oppositie met hem zal samenwerken om de ratificatie van het akkoord tijdig te voltooien om een ongeordend vertrek midden of eind november te vermijden.

Brief aan Corbyn

De Britse premier deelde via Twitter een brief die hij schreef naar Labour-leider Jeremy Corbyn met de aankondiging van de nieuwe verkiezingen. Als het parlement er niet in slaagt om de WAB goed te keuren tegen 6 november - de dag waarop het parlement ontbonden wordt in geval van nieuwe verkiezingen - “dan zal de kwestie moeten opgelost worden door een nieuw parlement”, schrijft hij. “Een verkiezing op 12 december zal het mogelijk maken dat er tegen kerstmis een nieuw parlement en regering zijn.”

Onthouding Labour

Corbyn laat in een reactie verstaan dat zijn partij pas morgen kan beslissen of ze instemt met nieuwe verkiezingen, wanneer er een concreet antwoord is van de EU op het uitstelverzoek van de datum voor de brexit. Zolang dat niet het geval is, is een brexit zonder akkoord immers nog steeds mogelijk.

Labour “steunt absoluut nieuwe verkiezingen” zodra een no-deal-brexit niet meer op tafel ligt, verklaarde hij vandaag. 

Kritiek oppositie

Ook de andere oppositiepartijen zoals de Scottish Nationalist Party (SNP) zijn niet gewonnen voor Johnsons idee voor nieuwe verkiezingen. De kans dat de premier het parlement, dat hem de voorbije maanden menige obstakels voor de voeten heeft geworpen, kan vervangen, wordt daardoor steeds kleiner.

“Verkiezingen zouden een oefening moeten zijn in kiezers te laten beslissen, geen middel om charlatans hun zin te laten krijgen”, tweette de Schotse premier Nicola Sturgeon (SNP) na aankondiging van het nieuws.

Het voorstel van Johnson krijgt veel kritiek van de oppositie. Parlementsleden van andere partijen wijzen erop dat hij eigenlijk gewoon een no-deal-brexit wil.

De Conservatieven zijn echter van mening dat het huidige parlement het land lam legt en dat verkiezingen de enige manier vormen om uit de impasse te geraken.
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Van Cleemput

  Wanneer je een tweede referendum wil kan je niet anders dan volgende jaar een derde referendum organiseren natuurlijk. Ondertussen blijft de UK in Europa, wat uiteraard goed is voor ons, en wordt er door Europa niks gedaan aan de (terechte) grieven van de Brexiteers.

 • Johan LAUNDERS

  Zoals altijd gezegd... uiteindelijk zal dat op verkiezingen uitdraaien en halen de anti-Brexit fans het en blijft alles zoals het was: de UK bij Europa. Maar wie betaalt dat alles? wij natuurlijk. Laat dat eens betalen door de clowns die ons met deze kosten laten zitten

 • Erwin Fiers

  De Britten maken er een spel van.Neen Jeremy corbyn en het parlement maken er een spel van.De EU zou het VK zo snel mogelijk uit de EU moeten kegelen.Want het volk heeft voor een brexit gekozen.De EU moet de brexiteers respecteren.Punt uit.

 • Victor Munster

  Dat krijg je dan als de helft van het parlement in de opositie zit. Die stemmen uit principe tegen alles waar een regering mee afkomt. Churchill zei het destijds; the opposition opposes.

 • Ronny Cuypers

  Heel deze poppenkast is gebaseerd op een referendum en de wil van het volk. Nu moeten de politici dan ook maar laten zien dat ze ballen hebben en het volk laten beslissen in een tweede referendum.