Britse pr-goeroe krijgt acht jaar cel wegens aanranding

AFP
Max Clifford, een van de prominentste pr-figuren van Groot-Brittannië, is vandaag door een rechtbank in Londen tot acht jaar cel veroordeeld voor aanranding van jonge vrouwen en tienermeisjes.

De 71-jarige Clifford werd eerder deze week al veroordeeld voor acht feiten van seksueel misbruik op vier vrouwen en meisjes van 15 jaar en ouder. De pr-man, die onder meer Mohammed Ali, O.J. Simpson en Frank Sinatra tot zijn klanten mocht rekenen, pleegde de feiten tussen 1977 en 1984.

"Deze misdrijven hebben dan wel lang geleden plaatsgevonden, toen ongepast seksueel gedrag sneller door de vingers werd gezien", verklaarde rechter Anthony Leonard van de rechtbank in Southwark. "Maar uw daden waren van erg ernstige aard", klinkt het. "Dat ze niet eerder aan het licht zijn gekomen, heeft te maken met uw dominante persoonlijkheid en uw positie in de entertainmentwereld, waardoor uw slachtoffers dachten dat u onaantastbaar was, iets wat u wellicht ook zelf geloofde."

Tijdens het proces verklaarden de aanklagers dat Clifford de vrouwen in ruil voor seksuele diensten in contact bracht met beroemdheden. Zelf heeft hij de slachtoffers afgedaan als "fantasten" en "opportunisten".

Clifford werd in december 2012 opgepakt, in de nasleep van het onderzoek naar BBC-presentator Jimmy Savile. De twee zaken staan wel los van elkaar.