Britse politie vindt bron van novitsjok-vergiftiging in huis slachtoffer

Dawn Sturgess en Charles Rowley.
AFP Dawn Sturgess en Charles Rowley.
Speurders die belast zijn met het onderzoek naar de vergiftiging met novitsjok van een koppel in het Britse Amesbury, denken dat ze weten waar het goedje vandaan kwam. Ze zouden de bron gevonden hebben in het huis van slachtoffer Charlie Rowley (45).

Rowely ligt sinds 30 juni in het ziekenhuis, maar dokters meldden deze week dat zijn toestand niet langer kritiek is. Hij zou zelfs weer bij bewustzijn zijn. De partner van de man had minder geluk. Dawn Sturgess (44) overleed zondag aan haar verwondingen.

De politie zou woensdag een klein flesje gevonden hebben in het huis van Rowley en tests hebben uitgewezen dat het het zenuwgif novitsjok bevatte, zo verklaarde Scotland Yard.


Er zal nu onderzocht worden of de stof van dezelfde partij komt als het gif dat gebruikt werd om de voormalige Russische spion Sergei Skripal en zijn dochter Yulia te vergiftiging in Salisbury afgelopen maart. De speurders willen ook te weten komen waar het flesje vandaan kwam en hoe het in het huis van Rowely terechtkwam.

Dinsdag zal een autopsie worden uitgevoerd op het lichaam van Sturgess. Haar dood wordt beschouwd als een moord. Er werken zo’n 100 speurders mee aan het onderzoek.

De Britse regering heeft Rusland beschuldigd van de vergiftigingen in Salisbury en Amesbury.
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Christine Laevers

  De Russen willen bewijzen dat zij het niet waren. Was ik Russische veiligheidsdienst, dan zou ik het ook zo doen.

 • Geert Volckaerts

  Speel niet met vuur....

 • Jimi Cortez

  Zijn dit de werkelijke daders van de gifaanval op de Russische ex-spion, en hebben ze zich per ongeluk zelf vergiftigd?? De kans zit er dik in.

 • Pascal Fransen

  Dan toch niet de schuld van de Russen???

 • Dirk Landuyt

  Verdacht, een flesje in huis hebben en dan ergens anders ziek worden. Gelet op de benodigde hoeveelheid hadden ze thuis stokstijfsteendood moeten liggen. En niet in het park ziek worden. Flesje gedropt ?