Britse politie onderzoekt antisemitisme bij Labour-partij

Een demonstratie, georganiseerd door de Campaign Against Anti-Semitism.
AFP Een demonstratie, georganiseerd door de Campaign Against Anti-Semitism.
De Britse politie voert momenteel onderzoek naar beschuldigingen van antisemitisme binnen de oppositiepartij Labour. Dat schrijft The Guardian vandaag. Verschillende leden postten naar verluidt anti-Joodse berichten op sociale media. “We zullen de Joden bevrijden die een kanker voor ons allen zijn”, zo schreef een partijlid.

De Londense radiozender LBC ontving een intern gelekt dossier van Labour waarin 45 meldingen waren opgenomen over mogelijk antisemitisme binnen de partij. LBC gaf het document onmiddellijk door aan de politie. “Dit soort uitspraken kunnen we niet terzijde schuiven”, verklaart politiechef Cressida Dick. “De online berichten zullen grondig onderzocht worden.”

“Zionistische extremist”

In het document staat onder meer een bericht over een Joods parlementslid te lezen. Een lid van Labour deelde op sociale media een link naar een antisemitische website waarop hij het parlementslid omschreef als “een Zionistische extremist die beschaafde mensen haat”. Daarnaast schreef hij dat het Joods parlementslid “een flink pak rammel moet krijgen”.

Labour zegt dat de politie nog geen contact heeft opgenomen, maar is bereid mee te werken aan het onderzoek. “We onderzoeken altijd alle interne klachten. Leden die het gevoel hebben dat ze het slachtoffer zijn van een misdrijf, worden bovendien aangemoedigd aangifte te doen bij de politie”, aldus een woordvoerder tegen The Guardian.

Critici

Het is niet de eerste keer dat de Britse oppositiepartij, onder leiding van Jeremy Corbyn, beschuldigd wordt van antisemitisme. Op Facebook bestaan pro-Labour-groepen waarop bijna dagelijks antisemitische uitspraken worden gedaan, zo meldde The Sunday Times in april. Sommige Britse tabloids omschrijven Labour zelfs als de meest antisemitsche partij van Europa.

Volgens critici treedt Corbyn niet krachtig genoeg op tegen antisemitische stemmen binnen Labour. Zo had Sir David Garrard, een van de belangrijkste Joodse geldschieters van Labour, in april bekendgemaakt dat hij om die reden uit de partij was gestapt.

Jeremy Corbyn
AP Jeremy Corbyn3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • george patrick martou

    iedereen die tegenwoordig tegen de gevestigde orde is en tegen usa "wereldorde" wordt gekriminaliseerd ! dit is de huidige trend ! oppositie kapotmaken op basis van allerhande uitvluchten ! zie ook Lula in Brazilië, Mélenchon/lePen in Frankrijk enz enz ... onze demokratie wordt gamanipuleerd, het wordt beangstigend vuil gespeeld !!!

  • yves luyten

    Ook op de CD&V lijst in Antwerpen stonden twee personen die in het verleden antisemitistische berichten op sociale media plaatsten.

  • cecil atherton

    De wereld ontwaakt uit de 70-jarige coma.