Britse politie maakt jacht op twee Noord-Ierse broers na vondst van 39 doden in koelwagen

Ronan Hughes en Christopher Hughes
rv Ronan Hughes en Christopher Hughes
De politie van Essex wil met twee broers uit Noord-Ierland praten in verband met de vondst van 39 lichamen vorige week in een koelwagen die vanuit Zeebrugge naar Engeland is verscheept. Dat meldt het Engelse politiekorps op Twitter.

De speurders willen met name de 40-jarige Ronan (alias Rowan) Hughes en zijn 34-jarige broer Christopher uit het graafschap Armagh verhoren. Zij worden gezocht in verband met doodslag en mensensmokkel. “Het is cruciaal voor ons onderzoek om de broers op te sporen en te verhoren”, verklaarde hoofdinspecteur Stuart Hooper van de politie in Essex die het onderzoek leidt.

Zelfs het kleinste detail kan vitaal zijn

Hoofdinspecteur Stuart Hooper

“Op dit moment vermoeden we dat ze zich in Noord-Ierland bevinden, maar ze hebben ook banden met de Ierse Republiek”, aldus de hoofdinspecteur. De politie roept mensen die informatie over de verblijfplaats van de gezochte broers hebben op om zich te melden. “Indien u weet waar ze zijn of enige informatie heeft over hun verblijfplaats, moet u mijn team bellen”, aldus Hooper. “Zelfs het kleinste detail kan vitaal zijn”.

Hij noemde het ook “vitaal” dat zij die verantwoordelijk zijn voor het drama voor de justitie verschijnen.

‘C Hughes’

Volgens de krant Daily Mail waren er vroeger al berichten dat de man die de container had gehuurd waarin de lichamen zijn gevonden als eigenaar ‘Ronan Hughes’ noemde. Het op het leasedocument door ‘Ronan Hughes’ vermelde adres zou overeenkomen met transportbedrijf ‘C Hughes Transport’.

‘C Hughes Transport’ hield in 2017 op te bestaan, maar ‘C Hughes Logistics’ vermeldt zijn businessadres als een brievenbus in het graafschap Monaghan op de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, aldus nog de Daily Mail. Wat verder, in Ierland, woont er een Ronan Hughes.

De Britse krant trok vrijdag naar zijn woning, maar Ronan Hughes was niet bereikbaar voor commentaar. Naast zijn woning stond een trekker met het logo ‘C Hughes’. Twee dagen eerder, op de dag van de macabere vondst, had Christoper Hughes tegenover de krant zijn betrokkenheid ontkend. Ronan Hughes is volgens de Daily Mail ook gelinkt aan de blauwe Scania die zaterdag in de haven van Dublin in beslag is genomen en die na drie dagen uit Frankrijk kwam. 

Volgens de krant Irish Times heeft de koeloplegger al een stop gemaakt in hetzelfde gebied van de lijkenvondst. Met name in Thurrock in Essex, ergens tussen 17 en 22 oktober.

Verdachte truckers

Afgelopen woensdag werden in Essex 39 migranten dood aangetroffen in een koelwagen. Het voertuig was vanuit Zeebrugge in België naar Engeland vertrokken.

Ondertussen zitten er twee verdachten in de cel, onder wie de 25-jarige Noord-Ierse vrachtwagenbestuurder, Mo Robinson, die met de koelcontainer van Purfeet naar Essex reed. Ook de 23-jarige Noord-Ierse truckchauffeur, Eamon H., die de koelwagen naar Zeebrugge bracht, is aangehouden. Drie andere verdachten die waren opgepakt, zijn op borgtocht vrijgelaten.

De Ierse politie liet intussen weten hun collega’s in Essex te willen helpen in de zoektocht naar de verdachte broers, maar beklemtoonde tegelijk enkel bevoegdheid tot arrestatie te hebben voor strafrechtelijke feiten in haar jurisdictie, aldus de Ierse openbare omroep RTE.  Nog volgens RTE heeft de Ierse politie geen Europees aanhoudingsbevel voor de verdachte trucker Eamon H. ontvangen. Ierland kan alleen maar iemand uitleveren als die wordt beschuldigd, niet voor verhoor.

Bekijk ook: ‘Vrachtwagen maakte deel uit van konvooi’

Bekijk ook: ‘Vietnamese families op zoek naar vermiste kinderen’
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.