Britse parlementsleden willen nieuw onderzoek naar Tony Blair en Irak-oorlog

Tony Blair
Photo News Tony Blair
Britse parlementsleden van zes partijen willen een nieuw onderzoek naar de handel en wandel van Tony Blair in aanloop naar de Irak-oorlog in 2003. Ze verwijten de oud-premier ervan dat hij achter gesloten deuren in Washington andere dingen zei dan tegen de Britse bevolking.

De nieuwe demarche komt wellicht niet toevallig enkele dagen nadat er geruchten opdoken dat Blair opnieuw de politiek in wil. Hij zou zichzelf een beter alternatief vinden dan "lichtgewicht" Theresa May of "de gek" Jeremy Corbyn. Maar een woordvoerder van Blair ontkende dat intussen.

Onderzoekscommissie
Toch lijken parlementsleden van zes partijen - waaronder Labour en de Tories - het zekere voor het onzekere te willen nemen. Morgen willen ze een motie indienen voor de oprichting van een soort onderzoekscommissie. Die zou wat Blair publiekelijk verkondigde over de oorlog moeten vergelijken met wat hij naar verluidt achter gesloten deuren zei.

"Het Chilcot-rapport bevestigde dat Tony Blair loog tegen het publiek, het parlement en zijn eigen regering om ons mee te sleuren in de oorlog", verduidelijkte covoorzitter van de Green Party Caroline Lucas aan de Britse krant The Guardian. Ze verwijst daarbij naar het rapport van de Chilcot-commissie. Die besloot voor de zomer dat de regering-Blair onterecht Irak binnenviel. "Achter gesloten deuren zei Blair acht maanden voor de oorlog dat hij (toenmalig VS-president) Bush 'sowieso' zou steunen, terwijl voor het overige iedereen te horen kreeg dat de oorlog nog vermijdbaar was."

Kans op slagen
Of de motie kans op slagen heeft, valt af te wachten. In kringen rond Blair merkt men alvast op dat gelijkaardige demarches in het verleden onvoldoende steun vonden in het Britse Lagerhuis. Komt de commissie er toch, dan zal die eventueel zelfs kunnen aanbevelen om Blair zijn zitje te ontnemen in de privy council, die onder meer de Britse koningin adviseert. "Er moet een voorbeeld gesteld worden. Niet enkel op vlak van beter bestuur, maar ook van het verantwoordelijk houden van mensen", zo citeert The Guardian nog voormalig Schots premier Alex Salmond.

"Er moet een voorbeeld gesteld worden. Niet enkel op vlak van beter bestuur, maar ook van het verantwoordelijk houden van mensen"

Alex Salmond, voormalig Schots premier