Britse overheid schetst Brexit-rampscenario's: 800.000 werklozen erbij

De Britse premier David Cameron en minister van Financiën George Osborne.
Photo News De Britse premier David Cameron en minister van Financiën George Osborne.
Mochten de Britten op 23 juni in een referendum besluiten uit de Europese Unie te stappen, dan zal het land minstens een jaar in een economische recessie belanden. Dat voorspelt de Britse overheid in een vandaag gepresenteerde studie naar de gevolgen van een Brexit.

Het Britse ministerie van Financiën schetst twee scenario's, waarbij de economie in de milde variant 3,6 procentpunt minder groeit dan onder de huidige omstandigheden mag worden verwacht. Het complete rampscenario schetst een economische achteruitgang met 6 procentpunt.

Huizenprijzen: - 18 procent

Ook zorgt een Brexit er volgens de overheidsberekeningen voor dat in het ergste geval de huizenprijzen tot wel 18 procent kunnen dalen. Ook is het zeer aannemelijk dat de inflatie een vlucht zal nemen en de werkloosheid zal oplopen. In het ene geval zou de werkloosheid met zowat 500.000 eenheden stijgen, in het andere met 800.000. Het Britse pond zou 12 tot 15 procent verliezen.

Volgens de Britse minister van Financiën George Osborne moeten Britten zich afvragen of ze over een maand "bewust voor een recessie" willen kiezen.

Domino-effect

Tijdens een bijeenkomst op de universiteit van Leiden waarschuwde de Nederlandse minster van Financiën Jeroen Dijsselbloem vandaag ook nogmaals voor de impact van een Brexit. Volgens de eurogroepvoorzitter dreigt een domino-effect, waarbij ook andere landen de unie zullen willen verlaten.

Dijsselbloem wees daarbij op de moeite die is gedaan om Griekenland voor de eurozone te behouden. De Grieken zijn goed voor een aandeel van slechts 2 procent in de economie van de eurozone, maar volgens de minister was het vooral politiek gezien belangrijk om het land binnenboord te houden.