Britse oppositie kritisch over deal Johnson: “Nog slechter dan die van Theresa May”

Labour-leider Jeremy Corbyn.
REUTERS Labour-leider Jeremy Corbyn.
De Britse oppositie reageert kritisch op het principeakkoord over de brexit. De leider van de grootste oppositiepartij Labour zegt dat de nieuwe brexitdeal "nog slechter lijkt te zijn dan die van Theresa May, die met grote meerderheid is verworpen”.

“Deze uitverkoop zal het land niet samenbrengen en zou verworpen moeten worden”, aldus Corbyn nog. Labour wil samen met de andere oppositiepartijen een eigen meerderheid vinden om het akkoord te onderwerpen aan een tweede referendum. “De beste manier om de brexit te regelen is door de mensen een definitieve stem te geven in een volksraadpleging”, klinkt het bij Corbyn.

Ook de leider van antibrexitpartij Liberal Democrats reageert negatief. "De deal van Boris Johnson zou slecht zijn voor onze economie, openbare diensten en het milieu", zegt Jo Swinson volgens de nieuwszender. Ze stelt "vastberadener dan ooit" te zijn om de brexit te voorkomen. Swinson wil een nieuw referendum afdwingen over de brexit, met de optie om in de EU te blijven. Ook Labourleider Corbyn zegt dat de kiezers het laatste woord moeten krijgen.

De Schotse SNP is evenmin enthousiast over de deal. “Destructief”, zegt partijkopstuk Michael Russell op twitter. “Alle brexitakkoorden schaden Schotland, maar deze is bijzonder vernietigend.” Voor de SNP moet de deal aan het Schotse parlement worden voorgelegd en daarna ook aan een referendum aan het Schotse volk. De Schotten stemden tijdens het eerste referendum van 2016 tegen de brexit.

Ook de Brexit Party van Nigel Farage verwerpt het akkoord. “Het is tijd om van het verdrag van Michel Barnier (de hoofdonderhandelaar voor de EU, red.) af te geraken”, aldus Farage bij Sky News. Farage geeft ook aan dat hij liever een uitstel en nieuwe verkiezingen wil dan het akkoord van Johnson. “Ik denk niet dat dit akkoord zaterdag zal goedgekeurd worden. Als de stemming mislukt, moet Johnson het idee van een nieuw akkoord laten vallen en dan is er een mogelijkheid om een ‘Leave-alliantie’ te vormen bij de volgende verkiezingen”, aldus Farage.

Het feit dat Noord-Ierland de regels van de Europese interne markt zou blijven volgen, ook al maakt het juridisch wel deel uit van het Britse douanestelsel, is voor Farage onvoldoende. Het nieuwe akkoord betekent eigenlijk “geen brexit”, tweet hij nog. “Wij zullen nergens anders voor gaan dan voor een duidelijke brexit, Boris”, zegt de partij in een aparte tweet. Volgens Farage zal het akkoord leiden tot “jarenlange onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord waarvan we al weten dat we het niet zullen krijgen.”

De politieke bondgenoot van de regering, de Noord-Ierse DUP, lijkt de deal ook niet te steunen. De partij laat weten vast te houden aan eerdere kritiek op de gemaakte afspraken.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Het gaat hier over de toekomst van alle Britten, niet over de toekomst van Jeremy Corbyn. Een referendum van zoveel landsbelang kan alleen rechtsgeldig zijn met een opkomstplicht van minimum 50 % en een meerderheid met minimum 2/3. Voldoet het hieraan dan moet het Parlement enkel nog formeel zijn goedkeuring geven.

 • Georgette Vanoverbeke

  Die Corbyn zal met niets akkoord gaan , en wil nieuwe verkiezingen om zelf aan de macht te komen foei foei

 • Johnny Vandewalle

  Een akkoord dat nog moet gestemd worden !!! Ik noem dat een voor stel meer niet ! Onder tussen nog eens goed eten deze avond op onze kosten . En dan morgen of overmorgen een neen stem !

 • Benny Adriaens

  Idd Corbyn is echt kleuter die steeds blijft dat hij zijn zin niet krijgt. En de rest is al niet beter. Zijn dat de mensen op zo een niveau die een land besturen. Hallucinant

 • peter cornelis

  en nu in Europa blijven, al die onzin voor niks en het heeft ons alleen maar een hoop geld gekost