Britse nieuwsploeg aangevallen door regeringstroepen in Syrië

Een videocamera aan de Syrische grens. Archieffoto.
photo_news Een videocamera aan de Syrische grens. Archieffoto.
De Britse nieuwszender Sky News heeft bevestigd dat een van zijn ploegen "opzettelijk" is aangevallen door het Syrische regime, met hulp van Russische strijdkrachten. Het incident deed zich voor in de provincie Idlib, het laatste bastion van jihadisten in het noordwesten van het land.

"De ploeg van Sky News - duidelijk geïdentificeerd als journalisten - werd opzettelijk aangevallen door strijdkrachten van het Syrische regime", schrijft de zender in een artikel, dat online is gepubliceerd.

In een video is te zien hoe de crew beschoten wordt tussen huizen en puin en dekking zoekt. "We werden opgemerkt door een militaire drone en verschillende keren aangevallen door vermoedelijk granaten van 125 mm, waarschijnlijk afgevuurd door een Russische T-7 tank", verklaart correspondent Alex Crawford.

Granaatscherf

"We bleven het doelwit totdat we de zone hadden verlaten", klinkt het. Crawford stelt dat de "politieke militant" Bilal Abdul, die hen begeleidde, geraakt werd door een granaatscherf. "Het gaat om flagrante schendingen van de regels voor operaties in een gevechtszone", aldus de journalist nog.

Volgens het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten heeft het Syrische regime gisteren opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd in de regio. Daarbij kwamen acht burgers om.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Els Pauwels

  die hebben daar ook niets te zoeken, dat ze in Brittannië gaan filmen, ik wil trouwens ook geen nieuws krijgen over het buitenland want ik woon in België elk land zou moeten stoppen met ontwikkelingshulp voor andere landen te doen, en zich concentreren op hun eigen land. Syrie is voor Syriërs, en anderen moeten er buiten blijven

 • Dirk Thyssen

  Blijf weg uit dat land dan heb je dat probleem niet .

 • Roland Verhoeven

  Als je in een actieve gevechtszone gaat waar tanks en artillerie bezig zijn met operaties verwacht je toch niet dat ze even alles stoppen omdat daar 2 man met een blauw vestje lopen? Denk toch 2x na man...

 • Karel Martel

  I.S doet zich ook voor als journalisten